Proiect cultural-educativ desfășurat la Colegiul Tehnic „Apulum” și Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia

În perioada 14-18 noiembrie 2022, 30 de elevi din Alba Iulia, însoțiți de 15 cadre didactice, iau parte la un proiect cultural-educativ, prin care se pun în valoare obiceiurile și tradițiile românești. Parteneri în implementarea acestei activități sunt Colegiul Tehnic „Apulum”, Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian”, Parohiile Ortodoxe „Sfânta Ecaterina” și „Sfântul Ioan Botezătorul” din Alba Iulia.

Cultura, civilizaţia, istoria și spiritualitatea religioasă pot fi tratate ca o disciplină distinctă, dar are din ce în ce mai mult un caracter interdisciplinar şi transdisciplinar. Astfel, elevii sunt deprinşi cu activităţile dobândite prin lectura informativă și prin documentare, prin comunicare directă cu părinții și bunicii, pe o temă din orizontul cultural ortodox: „Lăsatul secului la prinderea postului”.

Proiectul, conceput și implementat în două prestigioase unități de învățământ din județul Alba, Colegiul Tehnic „Apulum” și Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian”, cărora li se alătură și Parohiile Ortodoxe „Sfânta Ecaterina” și „Sfântul Ioan Botezătorul” din Alba Iulia, are ca scop implicarea elevilor de diferite vârste în activități care să le stimuleze simțul critic și creativitatea, să le dezvolte spiritul practic, prin activități culinare, să-i ghideze în arta cunoașterii și descoperirii tezaurului de obiceiuri și tradiții autohtone și ale bucătăriei românești, în prag de Postul Nașterii Domnului.

Deschiderea proiectului s-a făcut prin prezentările prof. Mihaela Jurcan (Religie), „Importanța obiceiurilor și a tradițiilor”, și prof. Simona Himcinschi (Religie), despre „Post ca jertfă”. A urmat un moment artistic „Pricesnele sufletului meu”, coordonat de prof. Simona Himcinschi. Elevii Cercului de folclor „Ion Blăjan”, coordonați de către doamnele Irina Ungureanu și Cristina Toth, au prezentat „Obiceiuri și tradiții de lăsatul secului” din zona Alba. A urmat o expoziție culinară, unde elevii și-au etalat preparatele culinare, evidențiind modul în care s-au documentat în alegerea rețetelor, precum și modul în care le-au realizat, urmate de o degustare. La finalul activității, doamna Lavinia Dobra a prezentat expoziția de carte de folclor „Obiceiuri și tradiții”.

Proiectul continuă în prima săptămână din postul Crăciunului cu un cuvânt de învățătură adresat elevilor de către părintele Mihai Himcinschi, preot al parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul”, și părintele Nicolae Popescu de la parohia „Sfânta Ecaterina”.

Prof. Mihaela Jurcan

Share