Proiect despre sănătatea fizică și spirituală, derulat în parohia Jabenița din protopopiatul Reghin

În a doua jumătate a lunii iulie a anului 2022, în parohia Jabenița, protopopiatul Reghin, sub egida „Întâlnirilor cu sens”, s-a desfășurat proiectul intitulat „Sesiuni științifice pentru preadolescenți și adolescenți. Sănătatea - o prioritate!”, cofinanțat de Consiliul Județean Mureș.

Membrii Grupului Tinerilor Ortodocși Jabenița au participat la cinci întâlniri cu mult folos, în cadrul cărora au aflat lucruri noi și motivante pentru a avea mai mare grijă de ei înșiși. În cadrul întâlnirilor au fost invitați specialiști din diverse domenii de interes pentru sănătate: (1) Carmen Perșa, nutriționist-dietetician a adus în discuție tema: „Nutriția adolescentului”; (2) Dan Ștefan Pintea, medic stomatolog, care a prezentat tema „Igiena dentară”; (3) comisar de poliție Ion Aleodor Roman, de la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Mureș, din cadrul Angenției Naționale Antidrog, care a abordat tema consumului de alcool, tutun sau droguri și a pus la dispoziția tinerilor ochelari care simulează efectele consumului de alcool și droguri; (4) Laura Iacob, doctor psihiatru, care le-a vorbit tinerilor despre „Cum să ne urmăm visul?” – despre propriile năzuințe, rolul dopaminei, relațiile interpersonale și bullying; (5) Raul Iacob, preot al parohiei Sângeorgiu de Pădure, care a încheiat șirul prelegerilor prin sfaturi despre importanța păstrării sănătății sufletești.

Proiectul a fost unul bogat din punctul de vedere al informațiilor, al jocurilor educative și al emoțiilor trăite. Corolar acestor întâlniri a avut loc și o ieșire în natură în satul alegoric de pe Platoul Fâncel din localitatea Ibănești, presărată cu diverse activități de exterior care au adus multă  bună dispoziție și care au întărit coeziunea grupului. Privim rezultatul acestui proiect cu convingerea că tinerii vor ține cont de sfaturile primite, în alegerile pe care le vor avea de făcut în viață. Grupul Tinerilor Ortodocși Jabenița a fost înființat în anul 2021 și se află sub tutela preotului paroh al Parohiei Ortodoxe Jabenița.

 

Pr. paroh Hadrian Horațiu Mălinaș

Share