În contextul Lunii pentru Viață, Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” și Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din Târgu Mureș derulează, în lunile martie și aprilie ale acestui an, un proiect în cadrul orelor de Religie. Intitulat „Drumul spre Lumină”, proiectul are menirea de a insufla elevilor cunoștințele de bază despre viață, Postul Mare și Învierea Domnului. Scopul acestei activități vizează o înțelegere mai profundă a semnificației creștine și culturale a sărbătorii Învierii Domnului, familiarizând elevii cu tradițiile și obiceiurile specifice Paștilor prin promovarea creativității și a expresiei artistice.
Ideea derulării acestui proiect în cele două instituții de învățământ mureșene se bazează pe nevoia elevilor zilelor noastre de a cunoaște datinile, obiceiurile și tradițiile poporului român. Aceste datini, tradiții și credințe sunt veritabile comori culturale și spirituale, fiind mai mult decât important să le păstrăm și să le transmitem mai departe generațiilor viitoare. Practicându-le alături de copiii noștri, le oferim oportunitatea de a învăța și de a experimenta direct bogăția și profunzimea acestor aspecte fundamentale ale vieții noastre.
Activitățile sunt desfășurate de către profesorii de religie din cele două unități școlare: prof. Maria Ioana Bucur (director), prof. Claudia Chebuțiu, prof. Claudia Guțiu, prof. Mihaela Belean și subsemnata, prof. Alina Bexa, împreună cu profesorii pentru învățământul primar, și sunt coordonate de către părintele prof. dr. Claudiu Dorin Chiorean, Inspector de Religie în cadrul IȘJ Mureș. Având în vedere că proiectele se desfășoară în lunile martie și aprilie, amintim activitățile derulate în prima lună.
Astfel, pe data de 25 martie a.c., un număr de 130 de elevi de la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” din Târgu Mureș au participat la Sfânta Liturghie, oficiată la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul reședință de județ, unde slujesc preoții Silviu Jimborean și Vasile Ilieș. Aici, elevii și-au exprimat preacinstirea pe care o oferim Maicii Domnului și au interpretat o pricească, spre bucuria celor prezenți. De asemenea, mamele creștine au primit o felicitare din partea copiilor, concepută special de către tinerii artiști, prin care și-au exprimat recunoștința față de eforturile și iubirea lor. Totodată, părintele Mircea Ungur, de la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din cartierul târgumureșean Dâmbu Pietros, s-a aflat în mijlocul elevilor din clasele a IV-a de la Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din Târgu Mureș, în cadrul orei de Religie, vorbindu-le învățăceilor despre importanța postului în viața noastră.
Activitățile pe care ni le propunem vor continua și în luna aprilie, acestea atingând mai multe arii de creativitate, interacțiune cu preotul paroh și participare la Sfânta Liturghie. Proiectele se vor finaliza cu o expoziție ce va cuprinde lucrările cu specific pascal ale elevilor din fiecare unitate școlară participantă.
Prof. Alina Bexa