Proiect unic de conservare şi promovare a tradiţiilor populare, derulat în parohia Râpa de Jos, protopopiatul Reghin

În scopul conservării şi promovării tradiţiilor din satul Râpa de Jos, în această iarnă, am iniţiat au proiect unic, cel puţin la nivelul judeţului Mureş, menit să expună istoria, datinile, folclorul şi meşteşugurile moştenite din străbuni. Astfel, împreună cu un fotograf profesionist, am reuşit să punem bazele unei colecţii impresionante de poze noi şi vechi, realizând fotografii la fiecare locuință cu ocazia sfințirii caselor în preajma slăvitului Praznic al Botezului Domnului.

Fotografiile realizate cu acest prilej urmează să fie expuse în Muzeul din Râpa de Jos, amenajat la etajul Centrului Cultural-Catehetic „Protopop Simion Popescu”, în cadrul unei colecţii fotografice. Acestea vor sta mărturie pentru eternitate despre viaţa culturală a acestui sat, atestat documentar în anul 1332, după cum reiese din documentele privind Istoria României în secolul al XIV-lea.

De asemenea, am realizat fotografii cu toţi membrii familiilor care ne-au primit cu botezul, iar în data de 30 ianuarie 2022, după Sfânta Liturghie, le-am oferit în dar tuturor câte un tablou, ca amintire. În acest sens, am pregătit 150 de astfel de tablouri, pe care le-am înmânat enoriaşilor care au participat la slujbă, iar celor care dintr-un motiv sau altul nu au putut să ne onoreze cu prezenţa, le-am trimis acest dar acasă.

Nu trebuie să uităm faptul că în ciuda dificultăţilor vieţii din acest sat, locuitorii din Râpa de Jos au fost întotdeauna creatori de artă populară, dovadă fiind porturile populare străvechi care se regăsesc aproape în fiecare casă, precum şi lucrurile cusute sau ţesute care încă împodobesc casele. Astfel, prin acest proiect ne-am propus să refacem simbioza dintre oameni, respectiv acea convieţuire strânsă care exista cândva în satul Râpa de Jos, pe care dorim să o readucem în atenţie după o lungă uitare.

Pr. paroh Dacian Oprea

Share