Proiectul „Dar din dar se face Rai”, desfășurat pentru copiii din localitatea Idiciu

În parohia Idiciu, protopopiatul Târnăveni (ar spune cineva, undeva, la un capăt de drum, unde chiar şi mijlocul de transport în comun care asigura legătura cu centrul comunei şi cu cel mai apropiat oraş, a renunţat de curând să mai vină din lipsa rentabilităţii), sunt copii care nu-şi pot imagina lumea altfel decât le-o arată satul lor. Cu ochii lor mici şi sinceri, cu privirea curată, cu dorinţa de a cunoaşte mai mult din lumea aceasta, confruntându-se cu lipsa posibilităţilor materiale, elevii claselor primare din localitatea Idiciu au adus o mică jertfă din timpul şi priceperea lor, realizând în timpul vacanţei, în cadrul atelierului hand-made, mai multe întâlniri de lucru pentru a confecţiona ornamente specifice Praznicului Sfintelor Paști. Scopul acestor activităţi de exprimare a priceperii, creativităţii şi talentului copiilor a fost de a realiza o expoziţie cu vânzare, urmând ca din fondurile obţinute să organizeze o excursie mult visată.

Prin manifestarea dragostei şi empatiei faţă de copii, conştientizând că dezvoltarea elevilor se realizează nu numai în timpul orelor de curs, ci şi prin atenta organizare şi supraveghere a unor activităţi conexe, desfăşurate în afara clasei şi în afara şcolii, dar mai ales în sânul bisericii, parohia noastră, dorind să contribuie la completarea educaţiei acestora, prin promovarea unei conştiinţe bazate pe principiile moral-creştine, atrăgându-i şi menţinându-i pe copii cât mai aproape de biserică, a răspuns pozitiv la iniţiativa doamnei profesoare de religie Loredana-Geraldina Buda de a face parte din proiectul „Dar din dar se face Rai”. Acțiunea s-a desfăşurat în perioada 12-23 aprilie a.c., făcând parte din parteneriatul de colaborare dintre Şcoala Gimnazială din Bahnea şi parohia Idiciu, beneficiarii acestuia fiind elevii claselor primare de la Şcoala Gimnazială din Idiciu.

Atelierul s-a dorit a fi un instrument catehetic, agreat de copii, care să îmbine în mod armonios activităţile practice, de creaţie, cu rugăciunea şi discuţiile tematice interactive legate de Praznicul Învierii Domnului, dar şi de preţuirea muncii, arătându-le că numai lucrurile făcute în duh de rugăciune, cu Dumnezeu în suflet şi în gând, aduc bucurie deplină. Sub atenta organizare şi supraveghere a activităţilor, pentru valorificarea imaginaţiei, talentului şi priceperii elevilor de către cadrele didactice care predau la aceste clase şi nu numai, micii noştri artişti iubitori de frumos au realizat peste 150 de obiecte decorative care au fost expuse spre vânzare la Târgul de Paşte „Dar din dar se face Rai”, organizat în spaţiul generos al Căminului Cultural din Idiciu, în ziua prăznuirii Sfântului Marelui Mucenic Gheorghe, imediat după săvârşirea Dumnezeieştii Liturghii, la care au participat părinţi şi copii deopotrivă, dar şi credincioşi din localităţi învecinate.

La târg au fost expuse spre vânzare, pe lângă obiectele decorative realizate de elevi, câteva cărţi de poveşti şi câteva obiecte de îmbrăcăminte noi pentru copii, care au fost donate de cadrele didactice, urmând ca surpriza să fie reprezentată de o tombolă, având ca premiu un ghiozdan complet utilat. Spre surprinderea tuturor, activitatea a culminat cu strângerea a peste 4.400 de lei. Şi dacă tot ne aflăm în anul omagial al pastoraţiei românilor de pretutindeni, bucuria copiilor a fost posibilă şi datorită unor oameni cu suflet mare din afara localităţii; chiar şi diaspora a fost sensibilizată de această activitate, promovată şi pe Facebook, trimiţând bani pentru a ajunge în casele celor dragi rămaşi acasă, câteva din frumoasele ornamente.

Pornind de la o cugetare din literatură, care arată că munca dascălului are efect asupra eternităţii, şi nu se poate spune niciodată unde se opreşte influenţa sa, deducem sarcina importantă pe care o au cadrele didactice atunci când străbat lungul drum – şi nu lipsit de obstacole – al formării şi stimulării creativităţii, spiritului de cooperare şi iniţiativă, atenţiei motivate. Activităţile extradidactice sunt acelea care se desfăşoară sub în­drumarea profesorului, dar nu sunt prevăzute în documentele şcolare. Ele au un rol complementar faţă de activităţile didactice, urmărind lărgirea şi adâncirea influenţelor exerci­tate în procesul de învăţământ, valorificarea şi dezvoltarea intereselor şi aptitudinilor elevilor, precum și organizarea judicioasă şi atractivă a timpului liber al elevilor. Din dorinţa de a contribui la completarea educaţiei formale a acestora, dar şi din dorinţa de a insera conştiinţa despre valorile fundamentale care te fac om, despre echilibrul care ţi-l dă credinţa, atelierele tematice, conectarea cu natura, spiritualitatea ortodoxă şi Sfânta Liturghie sunt repere ale activităţilor noastre misionare rurale.

Pr. paroh Ioan Stan

Share