Proiectul „Dăruim... din suflet pentru viață”, derulat la Târgu-Mureș

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în perioada 15 februarie – 08 martie a.c., în municipiul Târgu-Mureș se derulează proiectul intitulat „Dăruim... din suflet pentru viață”. Găzduit de Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Unirii, Grădinița Lumea Copiilor și Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” din cartierul Unirii, Grădinița Paradisul Copilăriei din cartierul Tudor și Școala Gimnazială Petelea, proiectul îmbină în mod armonios un set de activități cultural-catehetice și creative cu caracter social-filantropic, ce au ca scop conștientizarea valorii vieții și a necesității prețuirii acesteia.

Astfel, au avut loc workshop-uri cultural-catehetice, dedicate zilelor omagiale ale acestei perioade, respectiv: (1) Ziua Națională a Culturii (15 februarie), prilej cu care doamna prof. Alina Sava de la Grădinița „Lumea Copiilor” Târgu-Mureș ne-a purtat într-o scurtă incursiune a meșteșugurilor pe care bunicile noastre le practicau odinioară cu atâta măiestrie în această perioadă a anului, precum și a principalelor „instrumente" de lucru, prin lecturarea poveștii „Ileana cea harnică”. De altfel, elementele extrase din poveste, ne-au fost punct de pornire în alegerea tematicii părții practice a proiectului – atelierele de creație: motivele tradiționale românești; (2) Ziua Constantin Brâncuși (19 februarie), ocazie cu care domnul prof. dr. Ciprian Fărcaș, cadru didactic la Școala Gimnazială „Dacia” Târgu-Mureș și la Liceul Tehnologic Iernut, a susținut o prelegere referitoare la viața și opera marelui sculptor, prezentând și câteva curiozități mai puțin cunoscute publicului larg; și Ziua Ion Creangă (1 martie), în acest sens doamna prof. Ioana Cristina Rusu, de la Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” Târgu Mureș, creionând portretul mamei și a relației mamă-copil în viziunea lui Creangă. Întâlnirile au implicat participarea activă a tinerilor prezenți, reușindu-se astfel extragerea unor învățături importante legate de modul în care fiecare trebuie să aprecieze viața, cultura, rugăciunea, familia, valorile și principiile creștine, ca elemente de temelie în propria formare ca oameni valoroși, cu o înaltă ținută morală și deontologică, care vor guverna societatea de mâine.

De asemenea, au fost organizate ateliere hand made de primăvară, în cadrul cărora tinerii noștri talentați, înzestrați cu multă imaginație, princepere și putere de muncă, au confecționat peste 500 de mărțișoare, felicitări, accesorii și obiecte decorative (aranjamente, tablouri etc.) dedicate primăverii, vieții și femeii – mijlocitoarea vieții. O parte dintre frumoasele creații realizate vor fi oferite doamnelor și domnișoarelor care frecventează slujbele religioase în această perioadă, iar cealaltă parte fac obiectul unei expoziții caritabile realizată în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Unirii, municipiul Târgu-Mureș, acestea putând fi achiziționate conform evaluării personale a fiecărui cumpărător. Fondurile rezultate se vor direcționa către Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – filiala Târgu-Mureș, în scopul sprijinirii înființării Centrului de informare și consiliere a femeilor aflate în criză de sarcină, ajutorării mamelor și familiilor care se confruntă cu situații dificile etc.

Proiectul „Dăruim... din suflet pentru viață” ce reunește aproximativ 100 de elevi și 15 cadre didactice de la unitățile de învățământ de pe raza municipiului Târgu-Mureș și din împrejurimi este o inițiativă a Departamentului de tineret și Biroului de cateheză – Structura de tineret pentru județul Mureș, coordonată de părintele Silviu Jimborean, inspector de tineret pentru județul Mureș și a Sectorului Social Misionar – Structura Social-Filantropică din județul Mureș, coordonată de părintele Mihai Dumitrescu, inspector social în județul Mureș, din cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei, și se înscrie în seria activităților dedicate Lunii pentru Viață. Activitățile întreprinse reprezintă un instrument catehetic modern, prin care se urmărește deopotrivă valorificarea creativității și aptitudinilor artistice ale tinerilor, prilej cu care ei înșiși descoperă faptul că pot realiza lucruri frumoase și pot deveni modele unii pentru ceilalți, cultivarea respectului pentru persoanele cu care conviețuiesc în societate și conștientizarea necesității de a prețui viața ca dar al lui Dumnezeu, femeia – mijlocitoarea vieții, și familia – locul de dobândire și de desfășurare a vieții.

Pr. Silviu Jimborean
Inspector de tineret pentru județul Mureș

Share