Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în perioada 14 februarie-26 februarie a.c., în municipiul Târgu-Mureș, a avut loc proiectul intitulat „Din suflet pentru viață”. Găzduit de biserica „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Unirii și Școala Gimnazială Petelea, proiectul a îmbinat în mod armonios un set de activități cultural-catehetice și creative, cu caracter social-filantropic, ce au ca scop conștientizarea valorii vieții și a necesității prețuirii acesteia.
Astfel, au avut loc două întâlniri catehetice, una dedicată mamei și femeii – mijlocitoarea vieții și una primăverii – anotimpul renașterii și al învierii. În acest sens, părintele Silviu Jimborean, Inspector de tineret pentru județul Mureș, a discutat cu tinerii și copiii despre familia creștină, despre femeie în calitate de mijlocitoare a vieții și despre rolul mamei în societate, reușindu-se creionarea portretului mamei și a relației mamă - copil, după modelul absolut de trăire și viețuire, Maica Domnului - Mântuitorul Iisus Hristos, precum și modelul Sfânta Elisabeta – Sfântul Proroc Ioan, Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului.
Totodată, s-a discutat despre primăvară – anotimpul renașterii și al învierii, precum și al frumuseții naturii în această perioadă a anului, accentuându-se că asemeni arborilor și plantelor, care se curăță de frunzele uscate, pentru a face loc altora noi, verzi și roditoare, trebuie să procedăm și cu sufletele noastre, să le îngrijim, să le curățim de păcatele care depun doar murdărie, pentru a lăsa loc faptelor bune și folositoare. S-a evidenţiat necesitatea primenirii și înnoirii noastre sufletești, prin Taina Spovedaniei și a Euharistiei, căci dacă însăşi natura se pregăteşte în toată splendoarea ei, bogată și înfloritoare în această perioadă a anului, pentru a întâmpina cea mai mare sărbătoare creștină din toate timpurile, Învierea Domnului, nu se cuvine ca noi să rămânem cu haina murdară a păcatului la întâlnirea cu Arhiereul veşnic, Biruitorul morţii şi Stăpânitorul vieţii.
Întâlnirile au implicat participarea activă a tinerilor, reușindu-se extragerea unor învățături importante legate de modul în care fiecare trebuie să aprecieze viața, cultura, mediul înconjurător, rugăciunea, familia, valorile și principiile creștine, ca elemente de temelie în propria formare ca oameni valoroși, cu o înaltă ținută morală și deontologică, ce vor guverna societatea de mâine.
De asemenea, au fost organizate ateliere hand made de primăvară, în cadrul cărora tinerii noștri talentați, înzestrați cu multă imaginație, princepere și putere de muncă, au confecționat peste 300 de mărțișoare, felicitări şi accesorii dedicate primăverii, vieții și femeii. O parte dintre frumoasele creații realizate vor fi oferite doamnelor și domnișoarelor care frecventează slujbele religioase în această perioadă, iar cealaltă parte au făcut obiectul unei expoziții caritabile realizată în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Unirii, municipiul Târgu-Mureș. Acestea pot fi achiziționate conform evaluării personale a fiecărui cumpărător. O parte din sumele rezultate se vor direcționa spre fondul activităţilor cu tinerii, iar cealaltă parte va fi utilizată în vederea sprijinirii unui caz social.
Activităţile au fost realizate cu sprijinul unor cadre didactice care provin de la unităţi şcolare de pe raza municipiului Târgu-Mureș și din împrejurimi: doamnele prof. înv. primar Dorina Pop, de la Grădiniţa „Paradisul Copilăriei” Târgu-Mureş, Alina Sava şi Roxana Gliga, de la Grădiniţa „Lumea Copiilor” Târgu-Mureş, respectiv Sandra Moldovan, de la Grădiniţa „Dumbrava minunată” Târgu-Mureş; doamnele prof. Petronela Silvășan, de la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Târgu-Mureș, Carmen Nicoară (Director) și Aurelia Nițu, de la Școala Gimnazială Petelea, respectiv domnul prof. dr. Ciprian Fărcaș, de la Școala Gimnazială Dacia din Târgu-Mureș.
Proiectul „Din suflet pentru viață”, ce reunește aproximativ 70 de elevi și cadre didactice, este o inițiativă a Departamentului de tineret și Biroului de cateheză al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Alba Iuliei - Structura de tineret pentru județul Mureș, coordonată de părintele Silviu Jimborean, și se înscrie în seria activităților dedicate „Lunii pentru viață”. Activitățile întreprinse reprezintă un instrument catehetic modern, prin care se urmărește deopotrivă valorificarea creativității și aptitudinilor artistice ale tinerilor, prilej cu care ei înșiși descoperă faptul că pot realiza lucruri frumoase și pot deveni modele unii pentru ceilalți, cultivarea respectului pentru persoanele cu care conviețuiesc în societate și conștientizarea necesității de a prețui viața ca dar al lui Dumnezeu, femeia – mijlocitoarea vieții și familia – locul de dobândire și de desfășurare a vieții.
Pr. Silviu Jimborean