Proiectul „Înapoi la rădăcini”, derulat de elevii Școlii Gimnaziale din Șeulia de Mureș, în cadrul orei de Religie

Debutul Postului Naşterii Mântuitorului a fost marcat de către elevii Școlii Gimnaziale din Șeulia de Mureș, în cadrul proiectului intitulat sugestiv „Înapoi la rădăcini”, prin care au încercat să reactualizeze obiceiurile înaintașilor noștri cu privire la postire.

Suntem, încă o dată, în vremea de pregătire sufletească premergătoare Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, iar Biserica străveche, înțeleaptă și călăuzită de Sfântul Duh, a rânduit pentru lumea creștină acest tip de pregătire și înfrânare, care este postul.

E vremea  postului și a postirii... Ce zile mari! Bucuria venirii acestor zile, care ne-au adus chemarea la curățire a sufletelor, pe care nu este iertat s-o tulbure nimeni prin negrijă sau uitare, a dat naștere unui „fiu” al orei de Religie, proiectul Înapoi la rădăcini, proiect prin care elevii au fost învățați să privească postul ca pe o realitate ce aparține comunității și să-l cinstească ca pe o hrană pentru suflet, pregătind bucatele cu grijă și cu măsură, așa cum făceau odinioară bătrânii noștri, învățându-ne să „păzim postul și în vremea mesei”. Moșii și strămoșii noștri au fost adevărați postitori. De acest adevăr ne-a fost dat să ne convingem din povestirile lor, care ne-au  predat adevărate lecții cu privire la postul bineplăcut lui Dumnezeu.

În fruntea acestei activități s-a aflat spolocania și masa țăranului în vremea postului, de unde nu au lipsit bucatele specifice perioadei: chisălița, bostanul copt și mămăliga. Costumul popular și decorul au fost grăitoare pe tot parcursul activității. Masa simplă, icoana de pe perete, lămpașul, blidele de lut și Sfânta Scriptură au fost ca un cer atotcuprinzător, precum și replicile elevilor care au devenit „ o gură și o inimă” înaintea lui Dumnezeu. Țăranul român își are memoria lui. De-ar prinde glas glia, ne-ar slobozi în suflet bucuria și iubirea de Dumnezeu, pentru că ei parcă s-au născut odată cu credința.

Bucuria a devenit generală când amintirea ne-a cuprins pe toți: elevi, cadre didactice și nedidactice participante, din cadrul Școlii Gimnaziale Șeulia de Mureș. Aureola zilei a strălucit peste noi, iar noi toți una am fost…

 

Prof. Loredana-Geraldina Buda

Share