Proiectul „Întru Adormire lumea nu ai părăsit”, desfășurat în parohia Reghin – „Buna Vestire și Sfânta Muceniță Filofteia”

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în parohia Reghin – „Buna Vestire și Sfânta Muceniță Filofteia” a fost organizat, în perioada 1-16 august, cel de-al treilea eveniment din cadrul Anului omagial al pastorației românilor din afara României și al Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor, respectiv prima ediție a proiectului „Întru Adormire lumea nu ai părăsit”

La această activitate au participat copii și tineri din toată zona Reghinului, sub îndrumarea preotului paroh Andrei Botoi și coordonarea doamnei preotese, prof. Ileana Botoi, în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Petru Maior” și Școala Gimnazială „Alexandru Ceaușeanu” din Reghin. Proiectul a fost organizat în decursul Postului Adormirii Maicii Domnului, sub forma unei tabere de vară în cadrul căreia s-au desfășurat o serie de activități cultural-religioase, educative și recreative, în care tinerii și-au putut dezvolta abilitățile, fiind împreună mai aproape de Dumnezeu.

În prima săptămână din Post, copiii și tinerii parohiei noastre, precum și ceilalți din zona Reghinului, sub îndrumarea doamnelor preotese Ileana Botoi și Stela Iacob și cu ajutorul voluntarilor, au participat la un atelier de pictură pe sticlă, acolo unde au creionat chipul Maicii Domnului, al Mântuitorului și al sfinților. Icoanele au fost sfințite în ziua de duminică a Praznicului Adormirii Maicii Domnului și expuse atât în biserica din parohie, cât și în ziua de sărbătoare a Sfinților Martiri Brâncoveni, la hramul Mânăstirii de la Lăpușna. Acestea au fost vândute în decursul ambelor expoziții de către tinerii voluntari îmbrăcați în costume populare ca semn al unității naționale și al dragostei de credință și de neam, suma fiind folosită în scop caritabil pentru familia unui slujitor al lui Dumnezeu, plecat prea devreme dintre noi.

În ce-a de-a doua săptămână din post, a fost organizat un atelier de pictură pe lemn, acolo unde tinerii și copiii, sub îndrumarea domnului prof. Edward Csupan și a doamnei preotesei Ileana Botoi, au pictat pe lemnul Sfintei Cruci icoana cu chipul Răstignirii Domnului Iisus Hristos. Crucile au fost expuse, de asemenea, la hramul Mănăstirii Lăpușna, urmând ca tinerii și copiii să și le ducă acasă, pentru a-și completa locul de rugăciune.

Tot în această săptămână a fost organizată activitatea educativă „Trăiește frumos, postește sănătos, crește armonios”, în cadrul căreia au fost realizate dialoguri despre modul în care, prin post, suntem mai sănătoși și mai aproape de Dumnezeu atât trupește, cât și sufletește, dar și jocuri de dezvoltare personală în care copiii au recunoscut după formă și miros fructele, cu care, la finalul activității, au realizat o salată de fructe, unul dintre deserturile delicioase de post. În seara dinaintea Praznicului Adormirii Maicii Domnului, tinerii, copiii, precum și voluntarii au luat parte la seara de cateheză „Maica Domnului – Maica Vieții” în care părintele Andrei Botoi a prezentat pe scurt viața Maicii Domnului, făcându-o model de viață celor prezenți.

Totodată, copiii și tinerii, sub îndrumarea doamnei preotese Ileana Botoi, au învățat și au cântat, în seara de 14 august, Prohodul Maicii Domnului. Duminică, 15 august, în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, a avut loc concertul de poezii și pricesne, spectacol în care tinerii și copiii, îmbrăcați în costume populare din diferite zone ale țării, au încântat oamenii parohiei cu frumoasele imnuri în versuri și în note, închinate Maicii Domnului. La finalul proiectului, copiii s-au întâlnit și au împărtășit impresii și păreri, primind la final și o carte, în semn de lectură duhovnicească, dar și diplome de excelență, toate fiind realizate spre slava și cu ajutorul Maicii Domnului.

 

Antonia Filofteea Botoi

Share