Proiectul „Lumea satului la lăsatul secului”, desfășurat la Școala Gimnazială nr. 3 din Târnăveni

În pragul începutului Postului Sfintelor Paști, colectivul Școlii Gimnaziale nr. 3 din Târnăveni, coordonat de prof. Toderuţ Nicoleta, directorul instituției, a desfășurat recent proiectul intitulat „Lumea satului la lăsatul secului”, cu scopul de a reitera câteva dintre cele mai semnificative tradiții și obiceiuri care marcau în trecut lăsatul secului pentru Postul Mare.

Pentru ca viața să fie cu cât mai multe roade îmbucurătoare pentru toți fiii pământului, este necesar ca relațiile dintre oameni să fie bune, armonioase, echitabile și frățești. În această ordine de idei, considerăm potrivit să arătăm că învățământul religios se străduiește în permanenţă să-și formeze elevii, pentru a putea înțelege că întâiul și ultimul bine al sufletului nostru este Dumnezeu, dar și că tradițiile născute din credința oamenilor și din respectul lor pentru post nu trebuiesc uitate.

Cu ocazia începutului Postului Sfintelor Paști, prin proiectul „Lumea satului la lăsatul secului”, am încercat să revenim la tradiția sănătoasă a poporului român, dând zilei „un pic de gust și-un pic de viață”. Astfel, „ne-am invitat” la una dintre cele mai lungi călătorii imaginare din viața țăranului român, om cu caracter distins de o rară finețe sufletească și corectitudine, care a adunat un bogat tezaur de tradiții și obiceiuri, unde se odihnește pentru totdeauna ziua noastră de ieri. Nevoia de informare, curiozitatea, speranța descoperirii, precum și alte motivații, ne-au determinat „să scriem” încă o pagină în istoria școlii noastre.

Proiectul nostru s-a arătat a fi un „album de familie”, dar nu al unei familii străine, ci al propriei noastre familii, în care ne vedem străbunii, acei oameni despre care am auzit povestindu-se, dar pe care nu i-am cunoscut. De la contemporani ne-au rămas mărturii profunde despre modul lor de viaţă, despre obiceiurile lor, despre trăirile lor profunde ale sărbătorilor creştine, însoţite de tradiţii si obiceiuri păstrate cu sfinţenie, cu preponderenţă la prinderea posturilor marilor praznice împărăteşti din cadrul cărora nu lipseau petrecerea, bucatele alese şi ritualul iertării.

Pe această cale, ne-am dăruit în întregime unii altora. Astfel, ne-am „întors la rădăcini”, deoarece predecesorii noștri țineau la tradiții ca la o scumpă moștenire. Și, tot cu acest prilej, am pus început bun vieții noastre: am învățat să ne iertăm, ne-am iertat și am învățat să ne iubim ca frații. Cine suntem noi? Colectivul Şcolii Gimnaziale nr. 3 din Târnăveni, coordonat de prof. Toderuţ Nicoleta, directorul instituției, care împreună cu toţi cei implicaţi – profesori, învăţători şi elevi – au scos din „lada de zestre” câteva obiceiuri practicate cândva la lăsatul secului, obiceiuri care ne-au încântat copilăria. Tu, cititorule, bucură-te cu noi și fii bucuros pentru bucuria noastră!

Prof. Loredana Buda

Share