Proiectul „Pelerinaj virtual la Catedralele din lume”, desfășurat la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia

În perioada 7-14 februarie 2024, elevii claselor a X-a B, C, E și F, de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, coordonați de subsemnatul, au realizat proiectul „Pelerinaj virtual la Catedralele din lume”. Astfel, tinerii s-au împărțit pe grupe, realizând prezentări ale unor biserici aparținând diferitelor stiluri arhitecturale reprezentative: bizantin, bazilical, romanic, gotic și renascentist. Elevii și-au invitat colegii să descopere informații și curiozități despre Catedrala „Sfânta Sofia” din Constantinopol, construită în timpul împăratului Justinian (sec. VI). Această bijuterie arhitecturală reprezintă apogeul stilului bizantin și impresionează prin dimensiunile sale și prin mozaicurile celebre.

Referindu-se la stilul arhitectural romanic, „pelerinii” au vorbit despre varietatea de planuri care s-au folosit în construirea bisericilor, cel mai des întâlnit plan din această epocă fiind cel în formă de cruce latină. Ca expunere, „ghizii” ne-au prezentat detalii semnificative despre Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim și despre Catedrala din Pisa. Mergând mai departe pe firul istoric al arhitecturii ecleziastice și ajungând la stilul gotic – care se evidențiază prin clădiri somptuoase –, elevii au prezentat istoricul construirii și caracteristicile Catedralelor „Notre-Dame” din Paris și Domul „Sfântul Ștefan” din Viena. Ultimul stil pe care tinerii l-au abordat a fost cel renascentist, oferind drept exemplu Catedrala „San Pietro”, cea mai mare biserică din lume, și monumentala Capelă Sixtină din Roma.

După prezentarea fiecărei catedrale, școlarii au putut explora cu ajutorul programului „Class VR” și a ochelarilor virtuali aceste monumentale capodopere arhitecturale. La finalul „pelerinajului virtual” și după experimentarea acestei noi metode de învățare prin prezentare și „vizitare”, elevii s-au arătat interesați de a descoperi și alte teme și lecții cu ajutorul ochelarilor din clasa virtuală.

Pr. prof. Bogdan Laurențiu Avram

Share