Pentru membrii Grupului Tinerilor Ortodocși Jabenița, protopopiatul Reghin, luna iulie a fost și anul acesta una bogată în activități informale și nonformale, potențate reciproc în direcția formării și modelării participanților pentru a-și împropria un stil de viață sănătos pentru suflet și trup. Proiectul a început la Tabăra de la Lăpușna, o zonă liniștită, situată în Munții Gurghiului, la o altitudine de peste 1000 m. Zona este cunoscută pentru calitatea deosebită a aerului, acolo fiind cel mai ozonat aer din Europa și al doilea la nivel Mondial.
În cele patru zile petrecute în acest centru de agrement, cons. școlar Diana-Angelica Mălinaș, împreună cu prof. învățământ-primar Crina Hărșan și alți voluntari, au organizat o serie de jocuri de tabără, concursuri, dezbateri despre imaginea de sine și rolul acesteia pentru atingerea scopurilor propuse în viață, despre ce presupune autocunoașterea și alte activități având ca rol dezvoltarea personală a participanților. De asemenea, am abordat teme precum asumarea propriilor alegeri și relația cu Dumnezeu, importanța comuniunii și a întrajutorării, dar și cumințenia ca și cale firească de urmat în viață.
Întâlnirile au continuat în localitatea Jabenița prin prezența unor invitați, specialiști din diverse domenii de interes pentru sănătate: (1) comisar de poliție Ion Aleodor Roman, de la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Mureș, din cadrul Agenției Naționale Antidrog, a abordat o serie de teme, precum efectele consumului de droguri asupra sănătăţii, problemele sociale pe care le creează, motivele debutului în consumul de droguri; (2) Anca Bolos – profesor de dezvoltare personală și deținător al editurii Cartemma din Baia Mare, le-a vorbit tinerilor noștri despre cum să învețe să rămână ei înșiși, despre autenticitate, despre modele, despre pericolul din spatele rețelelor sociale și despre ce presupun iubirea de sine și onorarea propriei persoane.
Întâlnirea s-a încheiat prin citirea „Poveștii unei colivii”, prin care s-a atras atenția asupra importanței pe care libertatea o are asupra faptului că beneficiile, confortul și siguranța unui spațiu ce îți fură dreptul de a alege este înșelătoare și primejdioasă; (3) Laura Iacob, medic psihiatru, le-a vorbit participanților despre tipurile de personalitate și relaționarea cu acestea și despre comunicarea asertivă. În jurul acestei teme, sub egida „Întâlnirilor cu sens” organizate în parohia noastră, activitățile vor continua, tinerii – motivați fiind de faptul că sunt deprinși să se îngrijească de sănătatea lor, fizică și spirituală –, vor ajunge oameni de bază ai societății. Grupul Tinerilor Ortodocși Jabenița a fost înființat în anul 2021 și se află sub tutela preotului paroh al Parohiei Ortodoxe Jabenița.
Pr. Hadrian Horațiu Mălinaș