Anul 2021 a fost declarat de Patriarhia Română ca fiind Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara României. Parohia Idiciu din protopopiatul Târnăveni a răspuns pozitiv la invitaţia doamnei prof. Loredana-Geraldina Buda (disciplina Religie) de a face parte din proiectul „Suflet pentru suflet”, cuprins în cadrul parteneriatului de colaborare cu Şcoala Gimnazială din Bahnea.
Acțiunea a adus laolaltă preoţii de pe raza comunei Bahnea, cadre didactice şi membrii a două comunități de români, una din țara noastră, iar cealaltă din Peninsula Iberică, pentru a cunoaște experiențele, trăirile, obiceiurile și chiar locurile în care membrii lor trăiesc și își desfășoară activitatea. Departe de România, părintele Virgil Cândea, preot în Parohia Ortodoxă Română „Sfânta Muceniţă Tecla” din Sabadell (Spania), prin intermediul platformei Zoom, a împărtăşit cu noi doruri din „biserica sufletului”, amintiri care, aşa cum am aflat, se află în acord cu sfintele sărbători, dar mai ales cu Praznicul Învierii Domnului.
Pornind de la dorinţa de a contribui la completarea educaţiei formale a elevilor, dar şi de a insera conştiinţa despre valorile fundamentale, despre echilibrul care ţi-l oferă credinţa, scopul activităţii a fost descoperirea și cunoașterea de către elevi a sentimentului de a trăi departe de țară și de a afla problemele cu care se confruntă cei plecați în străinătate pentru câștigarea unui trai mai bun. Astfel, s-a urmărit promovarea comunei Bahnea și a frumoaselor obiceiuri și tradiții locale de Paște, schimbul de experiență al elevilor dobândit în școala online atât în România, cât și în Spania, dar şi cunoașterea modului în care îşi petrec viaţa de zi cu zi românii ortodocşi din Spania şi, pentru că trăim vremuri neobişnuite ca urmare pandemiei actuale, cum şi-au pus amprenta asupra comunităţii condiţiile de izolare şi distanţare socială.
Am aflat, aşadar, despre sistemul de învăţământ din Spania, precum și despre condiţiile deosebite de „supravieţuire” a parohiei din Sabadell care are în componență foarte mulţi tineri români ce se confruntă adesea cu diverse probleme. Comunitatea, fiind destul de eterogenă – în sensul că sunt credincioşi din toate zonele României şi oameni cu multe obiceiuri –, există prilejul de a te îmbogăţi mereu în cunoaşterea vieţii, în toate aspectele ei.
Emoţia întâlnirii a fost sporită şi de cunoaşterea unui spaniol îndrăgostit de tradiţiile româneşti, „o legendă vie”, aşa cum l-a numit părintele Virgil Cândea pe Augustin Montero, un catolic convertit la Ortodoxie. „Datorită românilor din diaspora, cei de aici am aflat despre o țară necunoscută pentru noi și am descoperit Ortodoxia. În anul 2004 am descoperit vizitat mănăstirile din Bucovina. Am fost în foarte multe țări din Europa, dar ce am găsit în România, nu am găsit nicăieri. După ce am venit din România, am continuat să vin aici la biserică (ortodoxă)”, a afirmat Augustin Montero.
Îl felicităm pe părintele Virgil Cândea pentru strădania de a-i face pe români, şi nu numai, să înţeleagă faptul că aceeași credință dreptslăvitoare este şi acasă, în România, dar şi acolo, în Spania, pentru tot ceea ce face pentru ei, pentru că „oferă vitalitate” acelui petic de pământ pe care românii noştri îl pot numi acasă, acasă fiind biserica.
Referindu-mă la bucuria întâlnirii, aş vrea să subliniez dorul pe care l-am simţit înveşmântat cu dragoste şi cu credinţă, atât în glasul interlocutorilor noştri aflaţi departe, dar şi al celor dintre noi, de aici, care ne gândim la cei dragi aflaţi departe de casă. Am simţit în glas acel ceva de negrăit, acea taină ce se ascundea în spatele voioşiei care nu era altceva decât dorul de rădăcini, de neam, ca expresie a dragostei faţă de Dumnezeu. Întâlnirea a fost întregită de bucurie, cu atât mai mult pentru faptul că a avut loc în ziua prăznuirii Intrării Domnului în Ierusalim, când cu darul lui Dumnezeu, la sfârşitul celor 40 de zile de urcuş duhovnicesc, intrăm cu toţii în Săptămâna Sfintelor Pătimiri.
Pr. paroh Ioan Stan