Protos. Gavriil Vărvăruc, invitatul ultimei conferințe organizate de ASCOR Alba Iulia în Postul Nașterii Domnului

Părintele protos. Gavriil Vărvăruc a fost invitatul ultimei conferințe organizate de Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români – Filiala Alba Iulia în Postul Nașterii Domnului din acest an. Evenimentul a avut loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, marți, 12 decembrie, de la ora 18.00.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în perioada Postului Crăciunului, ASCOR – Filiala Alba Iulia a organizat o serie de conferințe duhovnicești. Ultima întâlnire a avut loc marți, 12 decembrie 2023, începând cu ora 18.00, și l-a avut ca invitat special pe părintele protos. Gavriil Vărvăruc, starețul Mănăstirii „Sfânta Cruce” din Aiud și exarh al Mănăstirilor din Arhiepiscopia Alba Iuliei. Preacuvioșia sa a susținut conferința intitulată sugestiv „Crăciunul în închisorile comuniste”. Și la această întâlnire de suflet au luat parte numeroși clerici, credincioși, studenți teologi și tineri ai altor programe de licență și masterat din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

În discursul său, părintele protos. Gavriil, făcând referire directă la martirii din temnițele Aiudului, a evidențiat nedreptatea imensă, din punct de vedere juridic și spiritual, la care au fost supuși deținuții cu viață sfântă întemnițați la Aiud. Totodată, Preacuvioșia sa a amintit în mai multe rânduri faptul că torturile fizice și psihice au fost considerate de către martiri drept veritabile căi de cunoaștere și descoperire a lui Dumnezeu. De asemenea, părintele protos. Gavriil a dat citire mai multor poezii și colinde compuse de către deținuți în temnițele Aiudului, subliniind faptul că aceste creații lirice au reprezentat o ancoră de rezistență morală și sufletească. În ultima parte a conferinței, Preacuvioșia sa a prezentat auditoriului două tipuri de lanțuri și cătușe din închisoarea Aiudului, păstrate din anul 1948.

În partea a doua a întâlnirii a avut loc o sesiune de întrebări, moderată de către reprezentanții ASCOR Alba Iulia. Pe această cale, părintele protos. Gavriil Vărvăruc a răspuns tuturor întrebărilor primite din partea publicului, prezentând totodată nenumărate mărturii ale unor persoane care au primit vindecare în urma rugăciunilor închinate sfinților martiri din Aiud. Apoi, părintele arhid. lect. univ. dr. Răzvan Brudiu a adresat cuvenitele mulțumiri părintelui protos. Gavriil pentru sfaturile prețioase împărtășite și pentru bogatul cuvânt de învățătură rostit în această seară de suflet. La finalul evenimentului, membrii ASCOR Alba Iulia au interpretat cinci colinde, ultima dintre acestea, „A venit și-aici Crăciunul”, aparținând poetului martir Radu Gyr, întemnițat la rândul său la Aiud.

Share