Protosinghelul Sofronie Boboia a trecut la cele veșnice

Părintele protosinghel Sofronie Boboia, viețuitor al Mănăstirii Țeț, a trecut la cele veșnice în cursul zilei de duminică, 11 decembrie 2022. Slujba de înmormântare a părintelui Sofronie va fi oficiată marți, 13 decembrie, la Mănăstirea Țeț, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu.

Protosinghelul Sofronie Boboia s-a născut la data de 29 iunie 1937, de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, în comuna Baia de Arieș (satul Brăzăști), județul Alba, din părinții Teodor și Salomia, primind la Botez numele Simion. Copilăria și-a petrecut-o în localitatea natală, unde a urmat clasele Școlii Primare.

La vârsta de 17 ani, în 1954, a fost primit ca viețuitor la Mănăstirea Râmeț, pe atunci așezământ monahal de călugări, urmându-i pașii spre aceeași vocație fratele său, actualmente părintele Nifon de la Prislop. După un an de zile, ambii au fost arestați la Turda, în baza unui motiv neîntemeiat, scopul fiind desființarea Mănăstirii.

Apoi, tânărul Sofronie a plecat la Mănăstirea Cozia, unde a viețuit timp de trei ani, fiind primit ca frate de mănăstire. Aici avea să urmeze și cursurile școlii de cântăreț bisericesc. Însă, Decretul 410/1959 l-a forțat să părăsească așezământul monahal. Declarând faptul că este monah, deși era doar frate de mănăstire, a fost condamnat la șapte luni de închisoare.

Între anii 1963-1965, a fost administrator la cantina preoților de la Curtea de Argeș. Apoi, a fost numit cântăreț bisericesc în comuna Lereștii de Jos, județul Argeș. În anul 1971, avea să se întoarcă în localitatea natală spre a o îngriji pe mama sa, grav bolnavă. Patru ani mai târziu, după decesul mamei, a fost trimis în ascultare de către Episcopul Emilian Birdaș la Mănăstirea Afteia, cu scopul revigorării obștii monahale. Aici, avea să petreacă 14 ani împreună cu părintele Serafim și viitoarea maică stareță Filofteia, timp în care a urmat cursurile Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca.

A fost tuns în monahism în anul 1990, la Mănăstirea Afteia, primind numele călugărului Sofronie de la Cioara. Ulterior, a fost hirotonit ierodiacon și ieromonah. Ca o încununare, dar și ca o misiune în slujba lui Dumnezeu, părintele Sofronie Boboia a fost trimis la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” de la Țeț, pentru a reînvia viața monahală din aceste ținut. Acolo avea să găsească o veche biserică din lemn, ridicată în anul 1952 de către ieromonahul Ghenadie Marciu.

Împreună cu maica stareță Stavrofora Filofteia Bura și a surorilor Mănăstirii, a pus bazele obștii de maici, fiind organizată viața liturgică. Împreună cu fratele Ioan Aloman, actualmente monahul Ioachim de la Mănăstirea Măgura, județul Sibiu, a ridicat biserica și corpul de chilii. Locașul de cult a fost împodobit cu haina picturii, lucrarea fiind executată în tehnica fresco de către zugravul bisericesc Liviu Dumbravă din Gura Humorului. Locașul de închinare a fost sfințit în anul 2003, în prezența a numeroși clerici și credincioși din împrejurimi.

Adesea, părintele Sofronie afirma următoarele: „Mănăstirea aceasta a fost făcută cu banul văduvei”, întrucât pe parcursul derulării lucrărilor de edificare, Dumnezeu i-a scos în cale numeroși oameni binevoitori care și-au adus aportul pentru ca această lucrare să fie dusă la bun sfârșit. Rezultatul: o mănăstire modestă, situată printre brazi și stânci, asemenea unui cuib de vultur, fiind totodată un loc retras, destinat rugăciunii și isihiei.

De-a lungul șederii preacuvioșiei sale aici, oamenii l-au îndrăgit și l-au căutat până în ultima clipă pentru un sfat sau o rugăciune pentru cei bolnavi, cărora le alina suferința. De asemenea, unii îl căutau pentru a-și mărturisi păcatele sau doar pentru a-l vedea pe părintele, cel care, mereu, avea o vorbă bună pentru fiecare, uneori spre sprijin și mângâiere, alteori pentru îndreptare și deșteptare.

În seara zilei de 11 decembrie 2022, în timpul slujbei Vecerniei pentru prăznuirea Sfântului Ierarh Spiridon, clopotele au început să bată. La ceas de seară, părintele Sofronie a trecut la cele veșnice. Ușor, ca un cântec de colindă, părintele și-a dat sufletul în mâinile Celui Care Se naște în ieslea din Betleem. Slujba de înmormântare a părintelui Sofronie va fi oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, marți, 13 decembrie, la Mănăstirea Țeț.

Fie ca Bunul Dumnezeu să-i dăruiască răsplata ostenelilor sale, să-l ierte după mare mila Sa și să-l odihnească cu drepții întru Împărăția cea de sus.

Share