Racla cu moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș a ajuns la Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia

În după-amiaza zilei de 19 septembrie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Catedrala Reîntregirii. Ierarhul nostru a întâmpinat delegația care a însoțit racla cu cinstitele moaște ale Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, în fruntea căreia s-a aflat Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Sâmbătă, 19 octombrie 2024, în pragul sărbătorii Sfinților Mărturisitori Ardeleni, la Catedrala arhiepiscopală din Cetatea Marii Uniri a avut loc procesiunea de primire a sfintelor moaște ale Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș. La ora 17.00, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, dimpreună cu un sobor numeros de clerici din protopopiatele Alba Iulia și Sebeș, a întâmpinat delegația care a însoțit racla cu cinstitele moaște ale Sfântului Ierarh Iosif cel Nou, în prezența a numeroși credincioși, studenți teologi, elevi seminariști și militari și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba. Relicvele au fost aduse spre închinare de la Catedrala mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara, în fruntea delegației aflându-se Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

În continuare, cei doi ierarhi, alături de preoții și credincioșii prezenți, au luat parte la procesiunea cu sfintele moaște în jurul ansamblului Catedralei arhiepiscopale. Apoi, soborul s-a îndreptat spre esplanada special amenajată în fața locașului de cult. În cuvântul rostit la finalul ceremoniei, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a reliefat viețuirea morală și virtuoasă a Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, arhipăstor al românilor din Banat la jumătatea secolului al XVII-lea. De asemenea, Ierarhul nostru a evidențiat misiunea jertfelnică a Sfinților Mărturisitori Ardeleni, care, în vremuri de restriște, au luptat pentru libertatea religioasă și pentru identitatea noastră etnică. În încheiere, Chiriarhul Alba Iuliei a adresat alese mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, și Preasfințitului Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, pentru odorul de mare preț oferit spre închinare cu prilejul sărbătorii Eparhiei noastre.

De asemenea, Părintele Episcop-vicar Paisie Lugojanul a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Irineu pentru invitația de a fi prezent în vechea Cetate a Bălgradului cu ocazia sărbătorii Sfinților Mărturisitori Ardeleni. În continuare, Preasfinția Sa a punctat aspecte importante referitoare la activitatea pastoral-misionară a Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolit al Banatului în perioada anilor 1650-1653. Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul a făcut cunoscut celor prezenți faptul că Sfântul Ierarh Iosif cel Nou a fost învrednicit de Dumnezeu cu darul facerii de minuni, amintind în acest sens numeroase miracole pe care Sfântul Ierarh Iosif le-a săvârșit după ce credincioșii s-au rugat cu bună cucernicie și evlavie atât la mormântul de la Mănăstirea Partoș, cât și la Catedrala mitropolitană din Timișoara, unde se află spre cinstire sfintele sale moaște.

În continuare, pe scena special amenajată în fața Catedralei Reîntregirii și Încoronării, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, au oficiat slujba Vecerniei mari. În tot acest timp, sutele de credincioși prezenți s-au închinat raclei cu moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, odor așezat spre venerare în galeria (culoarul) de pe latura de sud a ansamblului Catedralei arhiepiscopale. Racla cu sfintele moaște va rămâne spre închinare în orașul Marii Uniri până marți dimineața (22 octombrie), la ora 10.00, când delegația din Arhiepiscopia Timișoarei, în frunte cu Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, se va întoarce cu cinstitul odor la Catedrala mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din municipiul de pe Bega.

Share