Racla cu moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș va fi adusă în Cetatea Alba Iuliei, cu prilejul sărbătorii Sfinților Mărturisitori Ardeleni

Arhiepiscopia Alba Iuliei va îmbrăca haină de sărbătoare, cu ocazia prăznuirii Sfinților Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie și a Sfântului Mucenic Oprea, a Sfinților Preoți Mărturisitori Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel, cunoscuți ca Sfinții Mărturisitori Ardeleni. Frumusețea sărbătorii din acest an va fi sporită de prezența, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, a moaștelor Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolitul Banatului.

În data de 21 octombrie, Biserica Ortodoxă face pomenirea de peste an a Sfinților Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie și a Sfântului Mucenic Oprea, a Sfinților Preoți Mărturisitori Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel, cunoscuți ca Sfinții Mărturisitori Ardeleni. Cu acest prilej, Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei va îmbrăca haină de sărbătoare, aducând cuvenitul omagiu de venerație acestor atleți ai lui Hristos, care, în secolul al XVIII-lea, au apărat Ortodoxia și ființa neamului românesc, cu dârzenie și jertfelnicie.

Frumusețea sărbătorii din acest an va fi sporită de prezența, la Catedrala Reîntregirii, a moaștelor Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolitul Banatului, care vor fi aduse de la Catedrala mitropolitană din Timișoara. Prezența cinstitului odor în Cetatea Marii Uniri va reprezenta un binecuvântat prilej pentru credincioșii Eparhiei, și nu numai, de a aduce cuvenita cinstire Sfântului Iosif cel Nou, mare făcător de minuni, cunoscut în popor drept ocrotitor și protector al pompierilor. Ierarhul este pomenit în data de 15 septembrie a fiecărui an.

Sfântul Ierarh Iosif cel Nou s-a născut în jurul anului 1568, în orașul Raguza (astăzi, Dubrovnik), provenind dintr-o familie de creștini vlahi. De la vârsta de 15 ani, s-a nevoit ca monah la Mănăstirea Maicii Domnului din Ohrida. Cinci ani mai târziu, a intrat în obștea Mănăstirii Pantocrator din Sfântul Munte Athos. Ulterior, a fost rânduit egumen la Mănăstirea „Sfântul Ștefan” din Adrianopol și la Mănăstirea Cutlumuș din Sfântul Munte Athos, pe care le-a condus cu râvnă și înțelepciune. De asemenea, a viețuit o perioadă în preajma Mănăstirii Vatoped.

Deși ajuns la venerabila vârstă de peste 80 de ani, Cuviosul Iosif a fost ales în scaunul vacant de Mitropolit al Banatului, fiind instalat în noua demnitate la anul 1650. În timpul slujirii arhierești, Sfântul Ierarh Iosif cel Nou s-a dovedit un apărător fervent al Ortodoxiei. În anul 1652, prin rugăciunile sale, Mitropolitul Iosif a salvat populația Timișoarei din primejdia unui incenciu devastator. Un an mai târziu, Ierarhul Iosif s-a retras la Mănăstirea Partoș. A trecut la Domnul în toamna anului 1656, fiind canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 1956.

Racla cu cinstitele moaște ale Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș va poposi la Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia, sâmbătă, 19 octombrie, la ora 17.00, și va rămâne spre închinare până marți, 22 octombrie, la ora 10.00. Pentru a profita de harul evenimentului sacru și de sfințenia prețiosului odor, vă invităm cu dragă inimă să veniți la această sărbătoare și să gustați din izvorul minunilor ce se revarsă abundent prin acești iubiți sfinți ai creștinătății, prieteni ai lui Hristos și casnici ai lui Dumnezeu.

Programul manifestărilor prilejuite de sărbătoarea Sfinților Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie și Sfântul Mucenic Oprea și a Sfinților Preoți Mărturisitori Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel

Sâmbătă, 19 octombrie
- ora 17.00 – Primirea delegației ce va însoți racla cu moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, în fața clopotniței Catedralei Reîntregirii, și procesiunea cu cinstitul odor în jurul ansamblului Catedralei;
- ora 18.00 – Vecernia mare;
- ora 19:00 – Acatistul Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș;

Duminică, 20 octombrie
- ora 08.00 – Utrenia;
- ora 09.30 – Dumnezeiasca Liturghie arhierească, pe scena din faţa Catedralei arhiepiscopale;
- ora 18.00 – Vecernie mare cu Litie;

Luni, 21 octombrie
- ora 08.00 – Utrenia;
- ora 09.30 – Dumnezeiasca Liturghie arhierească, pe scena din faţa Catedralei Reîntregirii;
- ora 18.00 – Vecernia și Acatistul Sfinților Mărturisitori Ardeleni.

Share