Racla cu moaștele Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu a ajuns la Alba Iulia

În ajunul sărbătorii Sfinților Mărturisitori Transilvăneni, Părintele Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Catedrala Reîntregirii și a Încoronării din Alba Iulia. Ierarhul nostru a întâmpinat delegația care a însoțit racla cu cinstitele moaște ale Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu, în fruntea căreia s-a aflat părintele prof. dr. Emil Nedelea Cărămizaru, preot al parohiei „Sfântul Gheorghe Nou” din București.

În după-amiaza zilei de vineri, 20 octombrie 2023, în ajunul sărbătorii Sfinților Mărturisitori Ardeleni, la Catedrala Reîntregirii din orașul Marii Uniri a avut loc procesiunea de primire a sfintelor moaște ale Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu. La ora 17.00, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, dimpreună cu un numeros sobor de preoți și diaconi, a întâmpinat delegația care a însoțit racla cu cinstitele moaște ale Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu, în prezența unui număr mare de credincioși din Alba Iulia și împrejurimi. Relicvele au fost aduse spre închinare de la parohia „Sfântul Gheorghe Nou” din București, în fruntea delegației aflându-se părintele paroh Emil Nedelea Cărămizaru.

În continuare, Întâistătătorul Eparhiei noastre, alături de preoții și credincioșii prezenți, a luat parte la procesiunea cu sfintele moaște în jurul ansamblului Catedralei Reîntregirii și Încoronării. Apoi, soborul s-a îndreptat spre esplanada special amenajată în fața Catedralei. Aici, Părintele Arhiepiscop Irineu a rostit un cuvânt de învățătură în care a reliefat importanța celebrării solemne a Sfinților Mărturisitori Ardeleni, care, în vremuri de restriște, au apărat cu prețul vieții Biserica strămoșească din Transilvania și ființa neamului românesc. De asemenea, Ierarhul Alba Iuliei a subliniat legătura dintre Sfântul Domnitor Constantin Brâncoveanu și Mitropolia Bălgradului a cărei activitate misionară a susținut-o constant în ultima decadă a veacului al XVII-lea. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a mulțumit în mod deosebit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru înalta binecuvântare de a fi aduse în Cetatea gloriei lui Mihai Viteazul cinstitele moaște ale Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu. Pe această cale, Chiriarhul nostru i-a adresat cuvenitele mulțumiri părintelui prof. dr. Emil Nedelea Cărămizaru pentru odorul de mare preț oferit spre închinare credincioșilor din Eparhia Alba Iuliei.

Apoi, părintele prof. dr. Emil Nedelea Cărămizaru a adresat călduroase mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu pentru primirea deosebită de care a avut parte delegația care a însoțit racla cu cinstitele moaște ale Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu. Cu acest prilej, sfinția sa și-a exprimat bucuria de a fi prezent la Alba Iulia cu prilejul prăznuirii Sfinților Mărturisitori Transilvăneni, subliniind faptul că, în acest an, „invitatul de onoare” al sărbătorii este unul dintre cei mai mari mucenici pe care i-a plămădit vreodată țara noastră, Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu, cel care a mărturisit credința în Biserica Mântuitorului Iisus Hristos până în ultima clipă a vieții sale.

În continuare, pe esplanada special amenajată în fața Catedralei arhiepiscopale, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a oficiat slujba Vecerniei mari cu Litie, după care a fost citit Acatistul Sfinților Martiri Brâncoveni. În tot acest timp, sutele de credincioși prezenți s-au închinat raclei cu moaștele Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu, odor așezat în galeria (culoarul) de pe latura de sud a ansamblului Catedralei Încoronării. Racla cu sfintele moaște va rămâne spre închinare în vechea Cetate a Bălgradului până luni dimineața (23 octombrie), când delegația din Arhiepiscopia Bucureștilor se va întoarce în parohia „Sfântul Gheorghe Nou” din Capitală.

Share