Radio Reîntregirea – 19 ani de activitate neîntreruptă

Radio Reîntregirea, cu o tradiție de aproape două decenii, reprezintă unul dintre cele mai ascultate și apreciate posturi din împrejurimi. Având un specific cultural-religios, oferind o mare varietate de emisiuni, rubrici și radioprograme, Radio Reîntregirea este receptat în județele Alba și Mureș, dar și în unele zone ale județelor Hunedoara și Sibiu. În ceea ce privește momentele de început și demararea propriu-zisă a funcționării postului, acestea pot fi identificate în urmă cu două decenii, respectiv în răstimpul anilor 1999-2001.

De curând, pe data de 25 decembrie 2020, s-au împlinit 19 de ani de la prima emisie a Radioului Reîntregirea. În acest sens, pentru a afla mai multe detalii despre momentele debutului postului nostru de radio, părintele Sabin Vodă, întâiul director al Radioului, și domnul Toma Ghircău, directorul tehnic – ambii cu o contribuție esențială la înființarea și demararea acestui proiect –, au acordat un interviu în exclusivitate în care au oferit o mărturie despre cum a luat ființă Radio Reîntregirea în urmă cu aproape două decenii.

Înființat la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, pe atunci Arhiepiscop al Alba Iuliei, Radio Reîntregirea reprezintă cel de-al treilea post de radio ortodox din România, după Radio Trinitas, înființat la Iași, în anul 1998, și Radio Renașterea, înființat la Cluj-Napoca, în anul 1999. Proiectul privind înființarea radioului din Alba Iulia a fost demarat încă din anul 1999, când a fost întocmit dosarul privind obținerea unei frecvențe și proiectul tehnic, la a cărui realizare a contribuit în mod deosebit Toma Ghircău.

Activând timp de trei ani la Radio România Actualități, părintele Sabin Vodă, cu o experiență definitorie dobândită în tot acel răstimp, a reușit să contribuie la creionarea identității Radioului Reîntregirea. Totodată, implicarea părintelui în cadrul activităților ASCOR București i-a oferit oportunitatea de a cunoaște numeroși duhovnici și personalități de seamă, dimpreună cu care a realizat sute de interviuri și emisiuni care, până astăzi, fac parte din arhiva postului nostru. Astfel, dorindu-se a fi realizată o grilă de programe complexă care să acopere 24 de ore, au fost realizate încă dinainte de momentul de emitere zeci de rubrici și emisiuni teologice, culturale, sociale și muzicale. În același timp, un alt obiectiv prioritar al radioului a fost acela al transmiterii slujbelor din Catedrala Reîntregirii.

În urma acestor etape incipiente, prima emisie a avut loc pe data de 25 decembrie 2001, de Praznicul Nașterii Domnului, când a fost difuzată Dumnezeiasca Liturghie arhierească din Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia. În continuare, la fel ca și până atunci, munca asiduă privind organizarea și susținerea funcționării Radioului Reîntregirea a fost neîntreruptă. Pornind la drum cu doar doi angajați – părintele Sabin Vodă și domnul Toma Ghircău –, Radioului Reîntregirea s-au alăturat dintru început 60 de voluntari dornici să contribuie la acest proiect, ulterior având să fie angajate 15 persoane. Cu două luni înainte de momentul propriu-zis al primei emisii, toți cei 60 de voluntari au luat parte la anumite cursuri de inițiere în mass-media, realizate de către persoane profesioniste din acest domeniu.

În cel mai scurt timp, arhiva înregistrărilor a fost „redimensionată”, la aceasta contribuind cei peste 30 de colaboratori (preoți, profesori sau artiști) care, cu multă dăruire, au înregistrat săptămânal emisiuni și rubrici. Astfel, în același ritm de funcționare, proiectul a ceea ce se numește Radio Reîntregirea s-a dovedit a fi unul de o importanță inedită în ceea ce privește menirea sa în întreaga Eparhie (și nu numai). Fiind ascultat în casele a zeci de mii de persoane de-a lungul timpului, radioul nostru a constituit totodată o oportunitate deosebită pentru persoanele care, din varii motive, nu puteau să participe la slujbele oficiate în locașurile de cult.

Astfel, până în prezent, prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, colectivul Radioului Reîntregirea – aflat sub coordonarea părintelui diac. Adrian Lazăr, directorul postului – își propune să se implice activ, alături de parteneri și colaboratori, la promovarea valorilor autentice tradiționale și social-filantropice, continuând cu multă trudă activitatea începută în urmă cu aproape două decenii.

Share