Recital de cântări specifice Postului Mare în parohia Teleac, protopopiatul Alba Iulia

În duminica a V-a din Postul Mare, în Parohia Ortodoxă Teleac, protopopiatul Alba Iulia, după slujba Paraclisului Maicii Domnului, a avut loc un moment muzical susținut de către Grupul coral Cantores Domini al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia. În data de 16 aprilie, biserica din satul aflat pe malul Mureșului a sărbătorit 10 ani de la punerea pietrei de temelie, momentul care a marcat începutul zidirii primul locașului de închinare, care a fost sfințit în ziua de 10 septembrie 2017 de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei.

În scopul cultivării dragostei față de muzica sacră și pentru înfrumusețarea armonică a sfintelor slujbe, prin purtarea de grijă și cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Irineu, în luna ianuarie a anului 2018 a luat ființă Grupul coral Cantores Domini. Acesta este format din preoți și diaconi, cu dragoste față de cântarea străbună a Bisericii noastre și cu studii în domeniul muzical.

Misiunea acestui grup coral se concentrează asupra înfrumusețării armonice a sfintelor slujbe și asupra sensibilizării credincioșilor prin muzica sacră, interpretată cu evlavie sfântă și cu rafinament artistic, atât în cadrul slujbelor bisericești, a concertelor, cât și prin intermediul unor compact-discuri. Până în prezent, membrii Grupului coral Cantores Domini au imprimat două CD-uri: (1) cu Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și (2) cu Colinde.

Componența grupului este următoarea: Tenor 1: Preot Bogdan Avram, Arhidiacon Rafael Orzeiu, Diacon Adrian Lazăr; Tenor 2: Preot Mihai Bedelean, Diacon Silviu Muntean; Bariton: Arhidiacon Ionel Târnăvean, Diacon Cosmin Baciu, dirijorul grupului; Bas: Preot Sergiu Pantea. Duminică seara au interpretat următoarele piese: (1) Stihira a II-a de la Vecernia glasului 8 – prelucrată de Nicolae Lungu; (2) Cămara Ta, Mântuitorului – glas 3 – armonizată de Nicolae Lungu; (3) Și era la ora a șasea – de Gheorghe Mandicevschi; (4) Miluiește-mă, Dumnezeule – de Gheorghe Cucu; (5) Suflete al meu – de Mihai Berezovschi; (6) Tebe poem – de Dymitri Bortniannscki.

Pr. Bogdan Avram

Share