Luni, 25 octombrie a.c., începând cu ora 9:30, după oficierea Sfintei Liturghii, în Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia, a fost oficiată slujba parastasului pentru regele Mihai al României, cu ocazia comemorării a 100 de ani de la nașterea sa.
Născut la data de 25 octombrie 1921, fiul principelui Carol și al principesei Elena primește la botez numele Mihai, în amintirea marelui domnitor Mihai Viteazul. După moartea bunicului său, Ferdinand, este numit rege al României (cu regență), la vârsta de numai șase ani, tatăl său renunțând la tron. Domnește în două perioade, 1927-1930 și 1940-1947, întreruperea de 10 ani fiind cauzată de revenirea forțată pe tron a lui Carol al II-lea. Fiindu-i uzurpată poziția de către propriul părinte în anul 1930, tânărul Mihai nu putea reveni la titulatura de prinț și, astfel, i se acordă prin decret, dar fără ceremonie, titlul „Mare Voievod de Alba Iulia”. Anul 1940 reprezintă momentul abdicării lui Carol al II-lea și începutul celei de-a doua perioade de domnie a regelui Mihai.
Șapte ani mai târziu, în 1947, este forțat de comuniști să abdice și pleacă în exil, urmând să se întoarcă în țară doar după căderea regimului comunist. Legătura de suflet a Alteței Sale cu Orașul Marii Uniri a fost confirmată, de-a lungul timpului, prin vizitele solemne efectuate aici, în perioada postexilică. În 1997, pentru prima dată după 60 de ani, regele Mihai revine în Alba Iulia, pentru a celebra 75 de ani de la Încoronarea regilor Ferdinand și Maria. Cu acest prilej, în Catedrala Reîntregirii a fost oficiată slujba de Te-Deum. Zece ani mai târziu, în 2007, fostul suveran, împreună cu familia regală, participă la Slujba Învierii oficiată în Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia, iar câteva luni mai târziu primește distincția de cetățean de onoare al municipiului reședință de județ. În 2016, pe fondul degradării accentuate a stării de sănătate, Regele Mihai se retage din viața publică. În ziua de 5 decembrie a anului 2017, fostul suveran al României se mută la cele veșnice.
Veșnica lui pomenire din neam în neam!
Pr. Silviu Florea
Eclesiarhul Catedralei Arhiepiscopale din Alba Iulia