Repere naționale, religioase și morale, sădite în inimi de copii

Profesorii de Religie sunt acei dascăli care, mai înainte de a transmite informații, se îngrijesc de latura formativă, a zidirii unui caracter nobil și puternic în elevi, prin raportarea permanentă a activității didactice la valorile naționale, morale și religioase. Astfel, cu ocazia sărbătorilor legate de prăznuirea Sfântului Apostol Andrei și de Ziua Națională a României, în școlile județului nostru s-au desfășurat multiple evenimente cu rol comemorativ, menite să aducă în actualitate importanța crucială a acestor zile aparte.

În cadrul proiectului „Avem o țară. Iubește România!”, elevii Școlii Gimnaziale Singidava au participat la un miniconcert de cântece patriotice care a avut loc în cadrul Sfintei Liturghii în data de 30 noiembrie, cu ocazia prăznuirii Sfântului Apostol Andrei. Copiii au luat parte la repetiții în fiecare sâmbătă de la începutul Postului Crăciunului, apoi au îmbrăcat portul popular și, într-un cadru festiv, alături de corul adulților din biserica Sfinții Trei Ierarhi”, și-au exprimat sentimentele patriotice prin cântec. Corul a fost condus de doamna preoteasă Silvia Cândea cu sprijinul doamnei profesor Daniela Pascal (Religie).

Colegiul Național Titu Maiorescu” din Aiud a găzduit numeroase activități dedicate Zilei Naționale a României. Programul artistic a fost susținut de către elevii claselor primare, iar elevii de liceu au participat la un concurs pe teme istorice, religioase și cele care scot în lumină tradițiile românești. Aceste activități au fost coordonate de către profesorii unității de învățământ, cu sprijinul doamnei profesor Alina Tocănel (Religie) și a doamnei director Camelia Constantin.

În data de 28 noiembrie, elevii de la Școala Gimnazială Vadu Moților, îndrumați de domnul director Cătălin Giuriade și doamna profesor Luciana Mirișan (Religie), în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Vadu Moților, păstorită de părintele Ioan Bota, au luat parte la un proiect educativ intitulat: „Sfântul Apostol Andrei – Apostolul românilor”. Deschiderea proiectului s-a făcut prin prezentarea de către părintele paroh a vieții și activității Sfântului Apostol Andrei și importanța redescoperirii învățăturii evanghelice pe care a adus-o și a propovăduit-o în țara noastră. Domnul director, Cătălin Giuriade, le-a explicat elevilor cât de important este să ne cunoaștem originea spiritualității noastre creștine și a unicității acesteia în lume, dovedită prin faptul că noi, românii, purtăm numele de creștini încă dinainte de a-l purta pe cel de român. La finalul activității, elevii au participat la o expoziție de desene religioase, iar doamna profesor Luciana Mirișan a verificat cunoștințele pe care elevii le-au dobândit pe parcurgerea acestui proiect legate de viața și activitatea Sfântul Apostol Andrei, printr-un scurt chestionar.

La Școala Gimnazială Hopârta, elevii s-au bucurat de o amplă activitate care le-a făcut viața de școlar mult mai frumoasă, pictând icoane pe sticlă, prin sprijinul și inițiativa domnului profesor Claudiu Avram (Religie). Micii iconari au trăit momente unice, iar satisfacția citită pe chipurile lor nu poate fi egalată cu nimic.

La Colegiul Economic Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia, Ziua Națională a României s-a sărbătorit în parteneriat cu Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din Alba Iulia. „Unitate, Credință, Identitate, Patriotism” au fost valorile transmise copiilor cu ocazia acestui amplu eveniment, care a promovat tinerele talente și a încurajat portul popular strămoșesc, atât de prețios nouă, românilor. Doamna profesor Simona Himcinschi (Religie), alături de părintele paroh Mihai Himcinschi, s-au îngrijit cu jertfelnicie, ca de fiecare dată, ca toți participanții să crească în virtuți, dragoste și apreciere față de ceea ce are mai nobil această țară.

Mulțumim tuturor celor care împlinesc, prin trudă și jertfă, nobila chemare de a fi dascăli ai inimilor și sufletelor tinerilor școlari din județul Alba!

Inspector școlar pentru Religie,
Prof. Laura Popa

Share