Reprezentanți ai Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – filiala Târgu-Mureș, prezenți la vama Halmeu (jud. Satu Mare), alături de refugiații ucraineni

Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – filiala Târgu-Mureș, în colaborare cu Protopopiatul Ortodox Târgu-Mureș, a organizat recent cea de-a doua acțiune umanitară de ajutorare a refugiaților ucraineni. Colecta a cuprins aproximativ cinci tone de alimente, produse de igienă, lenjerii, pături, îmbrăcăminte și încălțăminte în valoare de peste 40.000 lei.

Bunurile oferite refugiaților ucraineni au fost transportate în dimineața zilei de luni, 7 martie, la vama Halmeu (jud. Satu Mare), fiind descărcate la punctul de colectare organizat de Episcopia Maramureșului și Sătmarului în stația CFR din localitate. Acestea au fost distribuite refugiaților de către părintele Mihai Dumitrescu, inspector social în județul Mureș. Conform informațiilor oferite de părintele Mihai, un nou transport destinat emigranților ucraineni va fi expediat, cel mai probabil, în cursul zilei de vineri, 11 martie.

Comunitatea credincioșilor din Halmeu s-a mobilizat încă din primele zile ale conflictului din Ucraina, ajutându-i cu toate cele necesare pe refugiații care au trecut granița în țara noastră prin vama din localitate. Pe această cale, au fost organizate punctele cu ajutoare, pentru ca mai apoi să fie plasate în imediata vecinătate a graniței. În continuare, au fost amenajate spații de cazare temporară pentru refugiați, iar în prezent se trece la etapa a doua, în care sunt trimise transporturi cu donații în orașele ucrainene din apropierea frontierei. Conform informațiilor furnizate de către părintele Marius Dragoș (parohia Halmeu), ucrainenii care decid să rămână în România vor fi sprijiniți să se angajeze.

Mobilizarea de la punctul de frontieră Halmeu este exemplară, zeci de voluntari din localitate (și nu numai) alăturându-se inițiativelor lansate de Episcopia Maramureșului și Sătmarului. Fiecare cetățean ucrainean este preluat de voluntarii care le oferă alimente și obiecte de primă necesitate. Chiar dacă nu este un punct vamal principal, până acum, conform informațiilor furnizate de către părintele Marius Dragoș, pe la punctul de frontieră de la Halmeu au intrat în țara noastră circa 10.000 de ucraineni care au fugit din calea conflictului.

Share