Resfințirea bisericii cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din parohia Berghin, protopopiatul Alba Iulia

Duminică, 25 iulie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a oficiat slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din parohia Berghin, protopopiatul Alba Iulia. În continuare, Ierarhul nostru a celebrat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură, în prezența a numeroși credincioși.

În Duminica a 5-a după Rusalii, când este rânduit să fie citită pericopa evanghelică ce prezintă vindecarea celor doi demonizați din ținutul Gadarei, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit în parohia Berghin, protopopiatul Alba Iulia. Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat slujba de resfințire a bisericii parohiale cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din localitate, după care a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și rostit cuvântul de învățătură, în prezența a numeroși credincioși.

Adresându-se celor prezenți, Părintele Arhiepiscop Irineu a spus:

„Iisus Hristos a venit în lume ca să elibereze pe cei închiși și să dea celor captivi dezrobirea (cf. Lc. 4, 18). El singur este în stare să distrugă demonicul din noi cum a făcut cu cei doi îndrăciți din ținutul Gadarenilor, din care a alungat diavolii. El singur poate rupe lanțurile nevăzute cu care ne-am legat pe noi înșine. Psalmistul David striga: «Doamne, scoate din temniță sufletul meu!» (Ps. 141, 7). Nu contează cel fel de închisoare ți-ai făcut și ce fel de înrobire ți-ai pricinuit. În Hristos există putere să biruim pasiunile înrobitoare care ne-au transformat în sclavi, vrednici de jale și de plâns. Mântuitorul nostru, Care nu ne vrea încătușați de diavoli, ne spune tuturor: «Dacă veți rămâne întru cuvântul Meu, cu adevărat sunteți ucenici ai Mei. Și veți cunoaște adevărul, iar adevărul vă va face liberi» (In. 8, 31-32)”.

La finalul Sfintei Liturghii, în semn de aleasă recunoștință pentru activitatea pastoral-misionară și administrativ-gospodărească depusă pe parcursul anilor de slujire, părintele paroh Ștefan Rus a fost hirotesit întru iconom-stavrofor. În continuare, domnul Vasile Bica, primarul comunei Berghin, a primit din partea Arhipăstorului nostru Diploma Sfinților Ierarhi Bălgrădeni. De asemenea, ostenitorilor și binefăcătorilor care au contribuit la înfrumusețarea și renovarea locașului de închinare le-au fost oferite Diplome de aleasă cinstire.

Share