Resfințirea bisericii din parohia Dealu Capsei, protopopiatul Câmpeni

Duminică, 5 iunie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a oficiat slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din parohia Dealu Capsei, protopopiatul Câmpeni. În continuare, Ierarhul nostru a celebrat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură.

În Duminica a VII-a după Praznicul Sfintelor Paști, numită și a Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit în parohia Dealu Capsei, protopopiatul Câmpeni. Arhipăstorul nostru, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat slujba de resfințire a bisericii parohiale cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din localitate, după care a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și rostit cuvântul de învățătură, în prezența a numeroși credincioși.

Adresându-se celor prezenți, Părintele Arhiepiscop Irineu a spus: „Să ne fie limpede că, trăind pe pământ, trebuie să avem un scop. Viața fără scop e ca un vapor fără port, ca un pelerinaj de nicăieri spre nicăieri. Scopul lui Hristos era Tatăl ceresc și Împărăția veșnică. El spunea: «Mâncarea Mea este să fac voia Tatălui Meu Care M-a trimis». Iar la sfârșit spunea: «Acum vin la Tine, Părinte. Preamărește-Mă cu slava pe care o aveam la Tine mai înainte de a fi lumea». Noi, care ne numim creștini, care purtăm numele lui Hristos, trebuie să tânjim a face voia lui Dumnezeu, a căuta sfințenia și Împărăția unde ne așteaptă Hristos, Înaintemergătorul nostru la cer. Fără această țintă, pierdem timpul, cutreierăm această viață pământească în cercuri, nu în urcuș, și ne primejduim mântuirea”.

La finalul Sfintei Liturghii, în semn de aleasă recunoștință pentru activitatea pastoral-misionară și administrativ-gospodărească depusă în ogorul Bisericii, părintele Iulian Dobra, preot al parohiei Dealu Capsei începând cu luna august a anului 2016, a fost hirotesit întru sachelar. De asemenea, ostenitorii și binefăcătorii care au contribuit la înfrumusețarea și renovarea locașului de cult au primit din partea Întâistătătorului Eparhiei noastre Diplome de aleasă cinstire.

Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din satul Dealu Capsei (orașul Câmpeni) a fost ridicată între anii 1934-1937. În decursul ultimilor șase ani au fost efectuate numeroase lucrări de renovare a locașului de închinare. Referindu-ne la înfrumusețarea interioară a bisericii, amintim montarea unui nou iconostas din lemn de stejar, schimbarea mobilierului bisericesc și înlocuirea vechii pardosele. De asemenea, în decursul ultimilor ani, a fost ridicată o troiță de lemn în proximitatea locașului de închinare. Toate lucrările de restaurare efectuate la interiorul și exteriorul bisericii au fost realizate cu sprijinul financiar și material al bunilor credincioși din localitatea Dealu Capsei.

Share