„Rugăciunea în viața mea”. Concursul Național Catehetic propus în acest an de Patriarhia Română

În perioada 12 martie – 9 aprilie 2022 se derulează, la nivelul comunei Batoș, proiectul socio-cultural-educativ „Rugăciunea în viața mea”, coordonat de prof. Nagy Irina și părintele Vasile-Stelian Anca.

La acest proiect au contribuit reprezentanții parohiilor Ortodoxe Române de pe valea Luțului (Batoș, Dedrad, Ulia și Goreni); Asociația Educație pentru Batoș, reprezentată de prof. Nagy Irina; Asociația Casa Educației Reghin, reprezentată de președintele Göllner Ioana; Școala Gimnazială Batoș, reprezentată de dir. prof. Dan Răzvan Vasile; Primăria Batoș, reprezentată de primarul Cotoi Dumitru; profesorii Mărcuș Anca Liana, Veres Emese, Cengher Maria Larisa, Urban Agota Zita; voluntarii Ungvari Monika și Baci Diana Cristina; sponsorul Magazinul meșterului Batoș, reprezentat prin Sentanai Oana, dar și alte persoane care se implică discret pe toată durata acțiunii.

Debutul proiectului a avut loc în data de 12 martie în biserica parohială din Batoș, unde părintele paroh Vasile-Stelian Anca le-a vorbit succint copiilor prezenți despre rolul și importanța rugăciunii în viața fiecăruia dintre noi. Ulterior, copiii împreună cu profesorul coordonator s-au deplasat la Casa Educației din Batoș, unde au amenajat un colț al rugăciunii prin confecționarea unor suporturi pentru lumânări și pictând pe un borcan din sticlă imagini reprezentative pentru rugăciune. În tot acest timp, ei au fost încurajați, pornind de la cuvintele date „Doamne, pe Tine, eu…”, să alcătuiască o rugăciune simplă, izvorâtă din inima inocentă a lor. Merită să amintim aici rezultatul provocării: „Doamne, eu, Te rog pe Tine / Sănătate să ne dai, / Pace să aduci în lume, / Să trăim ca și în Rai”.

Cea de-a doua întâlnire din cadrul proiectului concurs „Rugăciunea în viața mea”, de această dată în Parohia Ortodoxă Română Uila, unde copiii au fost întâmpinați cu multă căldură de preotul paroh Marius Borșan. Aici, părintele le-a vorbit elevilor despre cartea de rugăciuni în linii generale, subliniind importanța acesteia în viața credincioșilor. De la Biserica Ortodoxă Română Uila, elevii s-au întors la Școala Gimnazială Batoș, unde, coordonați de doamnele profesor Anca Mărcuș și Larisa Cengher, dar și de voluntari, au realizat diverse picturi pe sticlă, fiecare având posibilitatea de a alege o anumită icoană, pe care ulterior să o picteze.

La finalul activităților, tinerii implicați au fost răsplătiți cu dulciuri, iar din partea parohiei Uila au primit cărți de rugăciuni, fiind încântați de tot ceea ce au descoperit și realizat.

Simona Rocxana Anca

Share