În perioada 9-11 iulie 2023, la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara, s-a desfășurat cea de-a XI-a ediție a Școlii Internaționale de Vară a Doctoranzilor Teologi (SIVDT), organizată de către Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Manifestarea a reunit participarea a numeroși profesori de teologie și cercetători din Italia, Germania, Ungaria, Bulgaria și România, precum și a unui număr însemnat de studenți doctoranzi.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în perioada 9-11 iulie 2023, a avut loc cea de-a XI-a ediție a Școlii Internaționale de Vară a Doctoranzilor Teologi (SIVDT). Manifestarea academică a fost găzduită de Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara și s-a desfășurat sub genericul „Modulațiile Logosului în tradiția liturgică a Bisericii: Biblie, Omilie, Imnografie, Hagiografie”. Evenimentul a fost organizat sub atenta coordonare a pr. prof. univ. dr. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, pr. prof. univ. dr. Jan Nicolae, Directorul Școlii Doctorale de Teologie, pr. conf. univ. dr. Lucian D. Colda, Directorul Departamentului de Teologie pastorală, protos. Emanuel Pleș, starețul Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara, drd. Constantin Ciorea, drd. Victor Antal și drd. Ioan Botezan.
Evenimentul a debutat luni, 10 iulie, de la ora 7.00, cu oficierea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te-Deum. În continuare, de la ora 10.00 s-a desfășurat sesiunea plenară de deschidere. Apoi, începând cu ora 10.40, s-a derulat prima sesiune de comunicări științifice. În a doua parte a zilei, de la ora 15.30, a fost programată prezentarea lucrărilor doctoranzilor teologi. Marți, 11 iulie, în cea de-a doua zi a manifestării, a continuat seria comunicărilor științifice susținute de cadre didactice și doctoranzi din țară și din diaspora. Sesiunile de comunicări au fost transmise în direct pe platforma „Zoom” și pe contul oficial de facebook a Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Referatele au fost prezentate în cadrul mai multor secțiuni tematice, în care invitații au fost distribuiți potrivit preocupărilor și ariilor de cercetare științifică. Subiectele doctoranzilor au constituit o parte din preocuparea teologiei ortodoxe contemporane, referatele prezentate urmând a fi concretizate în viitoarele teze de doctorat.
La fel ca în edițiile precedente, Școala Internațională de Vară a Doctoranzilor Teologi a reunit nume importante din țară și din străinătate, atât din cadrul cercetării teologice, cât și din domeniul altor discipline socio-umane. Dintre invitații speciali, amintim pe: pr. prof. univ. dr. Stefano M. Cecchin (Academia Pontificală Mariană Internațională PAMI, Roma, Italia); prof. univ. dr. Mariyan Stoyadinov (Universitatea din Veliko Târnovo, Bulgaria); pr. dr. Ionuț Băncilă (Humboldt Universität, Berlin, Germania); conf. univ. dr. Levente Nagy (Universitatea „Eötvös Loránd”, Budapesta, Ungaria); conf. univ. dr. Laura Zăvăleanu (Facultatea de Litere, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca); dr. Mircea Gheorghe Abrudan (Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române, Cluj-Napoca); pr. conf. univ. dr. Vasile Crețu (Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, București); pr. prof. univ. dr. Dumitru A. Vanca (Facultatea de Teologie Ortodoxă, Alba Iulia); pr. prof. univ. dr. Emil Jurcan (Facultatea de Teologie Ortodoxă, Alba Iulia).