În perioada 6-8 iulie 2025, a avut loc cea de-a XIII-a ediție a Școlii Internaționale de Vară a Doctoranzilor Teologi (SIVDT). Manifestarea academică a fost găzduită de Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara și s-a derulat sub genericul „Hagiografie și istorie. Sfinții, răspunsuri ipostatice la problemele veacului”. Evenimentul a fost organizat sub atenta coordonare a pr. prof. univ. dr. Jan Nicolae, directorul Școlii Doctorale de Teologie, a arhid. conf. univ. dr. Răzvan Brudiu, decan interimar al Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a pr. conf. univ. dr. Oliviu Botoi, director interimar al Departamentului de Teologie Ortodoxă, a protos. Emanuel Pleș, starețul Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara, a pr. drd. Mihai Traian Popa și a pr. drd. Ioan Vasilie. Lucrările SIVDT 2025 au debutat luni, 7 iulie, și s-au încheiat marți, în data de 8 iulie. La fel ca în anii precedenți, sesiunile de comunicări au fost transmise în direct pe platforma „Zoom”.
Ziua de marți, 8 iulie, ultima a SIVDT 2025, a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii, de la ora 8.00. Apoi, începând cu ora 10.00, s-a derulat sesiunea plenară de comunicări științifice, moderată de către pr. prof. univ. dr. Lucian D. Colda, cadru didactic universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. În cadrul acestei secțiuni, au rostit prelegeri pr. acad. George Remete, pr. prof. univ. dr. Lucian D. Colda, prof. univ. dr. Ion Marian Croitoru (Târgoviște), pr. prof. univ. dr. Mihai Himcinschi, arhid. conf. univ. dr. Răzvan Brudiu și pr. prof. univ. dr. Jan Nicolae. De asemenea, în contextul proclamării canonizării locale a Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv, pr. conf. univ. dr. Oliviu Botoi, pr. lect. univ. dr. Răzvan Perșa (Cluj-Napoca) și dr. Ioan-Daniel Manolache au rostit prelegerea cu titlul „Sfântul Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț – de la naștere la canonizare”. De asemenea, au avut loc mai multe lansări și prezentări de carte.
În a doua parte a zilei, în intervalul orar 12.30-15.00, au fost organizate două paneluri, în cadrul cărora tinerii doctoranzi au prezentat lucrările pregătite pentru ediția din acest an a Școlii Internaționale de Vară a Doctoranzilor Teologi. Invitații au fost distribuiți potrivit preocupărilor și ariilor de cercetare științifică. Subiectele doctoranzilor au constituit o parte din preocuparea teologiei ortodoxe contemporane, referatele prezentate urmând a fi concretizate în viitoarele teze de doctorat. Cele două secțiuni de comunicări științifice s-au încheiat cu mai multe serii de întrebări și dezbateri, în cadrul cărora au fost aduse completări cu privire la subiectele abordate de către studenții doctoranzi. La fel ca în edițiile precedente, Școala Internațională de Vară a Doctoranzilor Teologi a reunit nume importante din țară și din străinătate, atât din cadrul cercetării teologice, cât și din domeniul altor discipline socio-umane.
Foto: Radu Afloarei