S-au încheiat lucrările Școlii Internaționale de Vară a Doctoranzilor Teologi (ediția a XII-a)

În perioada 30 iunie - 2 iulie 2024, la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara, s-a desfășurat cea de-a XII-a ediție a Școlii Internaționale de Vară a Doctoranzilor Teologi (SIVDT), organizată de către Școala Doctorală de Teologie și Facultatea de Teologie Ortodoxă (Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia).

În perioada 30 iunie - 2 iulie a.c., a avut loc cea de-a XII-a ediție a Școlii Internaționale de Vară a Doctoranzilor Teologi (SIVDT). Manifestarea academică a fost găzduită de Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara și s-a derulat sub genericul „Teologia între știință și harismă, de la Sfântul Ioan Teologul la renașterea patristică. In memoriam preotul profesor Ilie Moldovan”. Evenimentul a fost organizat sub atenta coordonare a pr. prof. univ. dr. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, pr. prof. univ. dr. Jan Nicolae, Directorul Școlii Doctorale de Teologie, pr. conf. univ. dr. Lucian D. Colda, Directorul Departamentului de Teologie pastorală, protos. Emanuel Pleș, starețul Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara, prof. drd. Constantin Ciorea, pr. drd. Ioan Vasilie, drd. Vasile-Dan Bustan și pr. drd. Paul Raica. SIVDT 2024 a debutat luni, 1 iulie, cu sesiunea de deschidere și secțiunile de comunicări.

Marți, 2 iulie, în ultima zi a manifestării, a continuat seria lucrărilor Școlii Internaționale de Vară a Doctoranzilor Teologi. Începând cu ora 9.00, s-a desfășurat sesiunea plenară de comunicări științifice, în cadrul căreia au rostit prelegeri părinți profesori, cercetători și invitați din țară și din afara granițelor. Programul evenimentului a continuat de la ora 12.00, cu secțiunea de comunicări dedicată studenților doctoranzi. La fel ca în edițiile precedente, Școala Internațională de Vară a Doctoranzilor Teologi a reunit participarea a numeroși profesori de teologie și cercetători din Germania, Austria, Bulgaria, Republica Moldova și România, precum și a unui număr important de studenți doctoranzi.

Dintre invitații speciali, amintim pe: prof. univ. dr. Ludwig Tavernier (Universitatea din Koblenz-Landau, Germania), pr. prof. univ. dr. Ioan Moga (Universitatea din Viena, Austria), pr. prof. dr. Cezar Marksteiner-Ungureanu (Viena, Austria), prof. univ. dr. Mariyan Stoyadinov (Universitatea „Sfinții Chiril și Metodiu” din Veliko Târnovo, Bulgaria), pr. prof. univ. dr. Octavian Moșin (Universitatea de Stat din Moldova), conf. univ. dr. Laura Zăvăleanu (Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca), ierom. Agapie Corbu (Schitul „Buna Vestire” din Almaș, Arad), pr. prof. univ. dr. Vasile Gordon (Universitatea din București), pr. prof. univ. dr. Constantin Necula (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu), prof. univ. dr. Sebastian Moldovan (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu), dr. Ana Dumitran (Muzeul Național al Unirii/Museikon din Alba Iulia), dr. Dragoș Ursu (Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia), dr. Ioana Ursu (Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia).

Share