Salonul de Artă Creștină, găzduit de Museikon în decursul lunii august

În perioada 1-31 august 2023, Muzeul icoanei și al cărții vechi, Museikon, din Alba Iulia găzduiește o nouă expoziție iconografică de excepție. Manifestarea artistică, deschisă publicului albaiulian pe toată durata lunii, este intitulată generic „Salonul de Artă Creștină” și reunește creațiile a 28 de iconari și pictori bisericești consacrați, din diferite generații, unii dintre ei aflându-se la apogeul activității lor. Vernisajul expoziției a avut loc în după-amiaza zilei de marți, 1 august, de la ora 16.00, în prezența absolvenților și studenților secției de Artă sacră din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, cărora li s-au alăturat numeroși iubitori de artă bisericească din Alba Iulia și împrejurimi.

În debutul evenimentului, Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, și Ana Dumitran, muzeograf în cadrul Muzeului icoanei și al cărții vechi, Museikon, au adresat cuvinte de apreciere tuturor iconarilor și pictorilor ale căror lucrări au fost vernisate, spre bucuria și încântarea celor prezenți. Invitat special în cadrul deschiderii evenimentului a fost părintele prof. univ. dr. habil. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, care a subliniat activitatea artistică deosebită pe care studenții secției de Artă sacră o desfășoară la Alba Iulia, sub atenta coordonare a cadrelor didactice. Prezent la eveniment, părintele lect. univ. dr. Oliviu Botoi, consilier cultural al Eparhiei Alba Iuliei, a apreciat în cuvinte alese maniera în care Muzeul icoanei din orașul Marii Uniri sprijină și promovează arta bisericească și religioasă.

Curator al expoziției este lect. univ. dr. Cătălin Băluț, cadru didactic la secția de Artă sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și președinte al Asociației culturale „BASM” din Arad. Adresându-se celor prezenți, domnia sa a realizat o prezentare succintă a evoluției remarcabile pe care Salonul de Artă Creștină a înregistrat-o într-un interval scurt de timp. Manifestarea cultural-religioasă, desfășurată în 2022 și 2023 la Arad, respectiv Râmnicu Vâlcea, se bucură de o amploare deosebită în mediul artistic și eclezial, datorită numărului impresionant de artiști expozanți din București, Arad, Cluj-Napoca, Râmnicu Vâlcea și Alba Iulia care au pus bazele expozițiilor de artă sacră în întreaga țară.

Expoziția intitulată „Salonul de Artă Creștină” a fost concepută asemenea unui proiect artistic menit să creeze o comuniune agreabilă între iconarii și pictorii bisericești contemporani din România. De asemenea, un rol esențial al manifestării este de a convinge publicul cu privire la importanța și actualitatea artei sacre, precum și a artei laice cu tematică religioasă. Totodată, Salonul de Artă Creștină lansează invitația tuturor tinerilor artiști, precum și celor care urmează studii de specialitate, să genereze punți de comunicare atât de necesare între diferitele generații de iconari. Manifestarea desfășurată în vechea Cetate a Bălgradului este organizată de Asociația culturală „BASM”, în colaborare cu Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și Uniunea Artiștilor Plastici din România.

Share