Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, în Parohia Ortodoxă Aiud III

Ca în fiecare an, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, comunitatea din Parohia Ortodoxă Aiud III a îmbrăcat haină de sărbătoare. Cu prilejul hramului bisericii parohiale, credincioșii dreptslăvitori au adus laudă și mulțumire Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, prăznuind cu multă evlavie mutarea la Domnul a celei care este „mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât serafimii”. Serbarea hramului a început cu o zi înainte, miercuri, 14 august, când a fost oficiată slujba Vecerniei mari și a Prohodului Maicii Domnului.

Joi, 15 august, Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur a fost oficiată de către un frumos sobor de clerici, în prezența a numeroși credincioși, iar răspunsurile la strană au fost oferite de Grupul vocal „Ascendis” din Aiud, coordonat de doamna lect. univ. dr. Roxana Bostan. Din soborul slujitorilor au făcut parte părintele lect. univ. dr. Oliviu Botoi, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Alba Iuliei și titularul catedrei de Teologie Morală din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, părintele Ioan Bogdan, protopop al Protopopiatului Ortodox Aiud, subsemnatul, în calitate de paroh și inspector pentru editură și tipărituri în cadrul Eparhiei Alba Iuliei, părinții Emil Gâlea și Ioan Aloman, parohi în Aiud în perioada postdecembristă, și părintele arhidiacon conf. univ. dr. Răzvan Brudiu, titularul catedrei de Misiologie și Ecumenism din cadrul instituției de învățământ teologic universitar din Alba Iulia.

După Sfânta Liturghie, a avut loc lansarea cărții „Martyria. Chipuri de mărturisitori din închisorile comuniste” (volumul I). Evenimentul a fost moderat de către părintele arhidiacon Răzvan Brudiu, iar părintele consilier Oliviu Botoi, într-o manieră academică și duhovnicească deopotrivă, a prezentat volumul în amănunțime, subliniind aspectele interesante și inedite ale operei. Paginile acestei cărți elogiază minunea de oameni, care au fost martirii cei din închisori, sfinții fără zi în calendar, adevărate pietre unghiulare ale istoriei Poporului Român al lui Dumnezeu, ale căror vieți și jertfe au legat, prin firul de aur al memoriei curate și afierosite, timpul fizic al Patriei cu timpul sufletesc al patriotismului și credinței lor eroice. La final, au fost rostite alocuțiuni și cuvinte de apreciere și felicitare pentru buna desfășurare a evenimentului, după care cei prezenți au luat parte la o agapă frățească în curtea bisericii.

Pr. Nicolae Aloman

Share