Sărbătoarea Sfinților Mărturisitori Ardeleni, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia

În ziua prăznuirii Sfinților Mărturisitori Transilvăneni, Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia a îmbrăcat haină de sărbătoare. Cu acest prilej, Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi.

Sâmbătă, 21 octombrie 2023, în ziua prăznuirii Sfinților Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie, a Sfântului Mucenic Oprea și a Sfinților Preoți Mărturisitori Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel, Eparhia noastră a îmbrăcat haină de sărbătoare. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, la Catedrala Reîntregirii. Din numerosul sobor de clerici au făcut parte părinții consilieri membri ai Permanenței Consiliului eparhial, părinții slujitori ai Catedralei arhiepiscopale și părintele prof. dr. Emil Nedelea Cărămizaru, păstor al parohiei „Sfântul Gheorghe Nou” din București.

Programul liturgic al zilei a debutat la ora 8.00, cu slujba Utreniei. Apoi, de la ora 9.30, soborul clericilor, în frunte cu Părintele Arhiepiscop Irineu, a pornit în procesiune spre scena special amenajată în fața Catedralei Încoronării, unde a fost celebrată Sfânta Liturghie. La sărbătoarea din această zi au luat parte mii de preoți și credincioși din județele Alba și Mureș, cu toții aducând cuvenitul omagiu de venerare Sfinților Mărturisitori Transilvăneni. Pelerinii s-au închinat cinstitelor moaște ale Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu, așezate spre închinare în galeria (culoarul) de pe latura de sud a ansamblului Catedralei Încoronării.

În cuvântul rostit cu ocazia celebrării Sfinților Mărturisitori Transilvăneni, Arhipăstorul nostru a spus: „În secolul al XVIII-lea, când stăpânirea habsburgică îi persecuta pe românii din Transilvania, s-au ridicat din mijlocul lor apărători ai Ortodoxiei străbune. Între aceştia au fost Sfinţii Visarion, Sofronie şi Oprea, care au luptat şi au suferit mult pentru păstrarea nealterată a Legii româneşti. Cinstirea acestor eroi ai credinţei dreptmăritoare ne îndeamnă să fim astăzi martori curajoşi ai Evangheliei mântuirii. Pentru a reuşi, este necesar să perseverăm în rugăciune, să ne antrenăm în virtute şi să-L urmăm în toate pe Iisus Hristos, Eroul divin de pe Golgota”.

La finalul cuvântului de învățătură, Părintele Arhiepiscop Irineu a mulțumit în chip deosebit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru înalta binecuvântare de a fi aduse la Alba Iulia moaștele Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu, precum și părintelui prof. dr. Emil Nedelea Cărămizaru, preot al parohiei „Sfântul Gheorghe Nou” din București, de unde a fost adus cinstitul odor.

Și în acest an, sărbătoarea Sfinților Mărturisitori Ardeleni a reunit prezența a numeroase oficialități județene și locale, dintre care amintim pe domnul Nicolae Albu, Prefectul Județului Alba, domnul Gabriel Pleșa, Primarul Municipiului Alba Iulia, domnul Marius Hațegan, Vicepreședinte al Consiliului Județean Alba, domnul Marius Filimon, Viceprimar al Municipiului Alba Iulia, domnul Comisar-șef de poliție Florin Constantin Dogaru, Șef al Inspectoratului de Poliție Județean Alba, și domnul Locotenent colonel Tudor-Gheorghe Pașca, Împuternicit Inspector Șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean „Avram Iancu” Alba.

*

Sfinții Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie și Sfântul Mucenic Oprea, recunoscuți ca fiind vajnici și neînfricați apărători ai dreptei credințe în secolul al XVIII-lea, au fost canonizați în urmă cu 68 de ani, la data de 21 octombrie 1955. Ceremonia solemnă a avut loc la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, în prezența a mii de credincioși, Dumnezeiasca Liturghie și rânduiala canonizării fiind oficiate de către un impresionant sobor de arhierei, preoți și diaconi, în fruntea căruia s-a aflat Mitropolitul Vasile Lăzărescu al Banatului.

În prezența a numeroase autorități ale statului, Mitropolitul Vasile a dat citire Tomosului Sinodal prin care se făcea cunoscută în mod oficial canonizarea Sfinților Mărturisitori Transilvăneni. Astfel, de atunci și până în zilele noastre, data de 21 octombrie reprezintă pentru credincioșii de pe plaiurile Albei, și nu numai, un prilej de aleasă bucurie duhovnicească, odată cu cinstirea solemnă a celor care, în vremuri de restriște, s-au jertfit pentru dreapta credință a românilor din Ardeal.

Share