Luni, 16 decembrie a.c., Parohia Ortodoxă Română Aiud III a fost gazda celei de-a XVII-a ediții a evenimentului intitulat „Seară de colinde”. La inițiativa Cercului Pedagogic al profesorilor de Religie din zona Aiud – Ocna Mureș, începând cu ora 16.00, numeroși elevi s-au reunit cu entuziasm la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Aiud, păstorită de către părintele dr. Nicolae Aloman, inspector pentru editură și tipărituri în cadrul Eparhiei Alba Iuliei, pentru a colinda și a vesti Nașterea Mântuitorului Hristos, sădind în sufletele celor prezenți pace și bucurie.
Primul grup de colindători au fost elevi de liceu și gimnaziu din cadrul Colegiului Național „Titu Maiorescu” din Aiud, coordonați de către domnul profesor Horea Merlaș. Au urmat apoi elevii doamnei profesoare Anda Lupu, de la Școala Gimnazială „Axente Sever” din același municipiu. În continuare, copilașii din clasele primare de la Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” din Ciumbrud, aflați sub îndrumarea doamnei profesoare Mariana Filimon, a doamnei profesoare pentru învățământul primar Cosmina Toma și a doamnei profesoare Gabriela Florea au încântat inimile credincioșilor participanți la eveniment. Al patrulea grup de colindători care ne-a bucurat a fost format din elevii doamnei profesoare pentru învățământul primar Laura Man și ai doamnei profesoare Felicia Marcu, de la Școala Gimnazială „Ovidiu Hulea” din Aiud. De o sensibilitate aparte au fost și frumoasele colinde interpretate de copiii claselor primare de la Colegiul Național „Titu Maiorescu” din Aiud, îndrumați de către doamna profesoară pentru învățământul primar Liliana Giurgiu. În final, elevii de la Școala Gimnazială „Lucian Blaga” din Ocna Mureș, coordonați de către doamna profesoară Ionela Popa și domnul profesor Adrian Buta, au interpretat două colinde inedite.
Evenimentul a fost moderat de doamna profesoară Alina Tocănel, responsabilă a Cercului Pedagogic al profesorilor de Religie din zona Aiud – Ocna Mureș, care a adus mulțumiri tuturor oaspeților prezenți. Amintim, în sensul acesta, prezența domnului primar Dragoș Crișan, a domnului viceprimar Szabolcs Fülöp, a doamnei inspector pentru disciplina Religie, Laura Popa, a părintelui protopop Ioan Bogdan, a părinților elevilor și a numeroși credincioși, fii ai parohiei și ai urbei noastre.
Colindele din această seară, interpretate cu sensibilitate de către copii și tineri, au fost receptate și înțelese de către cei prezenți ca fiind mai mult decât simple melodii tradiționale. În fiecare vers am putut regăsi valori fundamentale ce ne leagă de rădăcinile noastre și de esența Crăciunului – Nașterea Mântuitorului și învățăturile Sale de pace și bunătate. Atmosfera de așteptare a sfintelor sărbători, marcată de colinde, ne oferă un prilej de reflecție și de întărire a legăturilor cu cei dragi, dar și cu comunitatea din care facem parte. Aceste tradiții ne aduc aminte că sărbătoarea nu înseamnă doar daruri materiale, ci un dar mult mai prețios – iubirea și solidaritatea, care sunt adevăratele semnificații ale Crăciunului.
As. soc. Alexandra Aloman