Seară de film în municipiul Târgu Mureș

Marți, 12 octombrie 2021, tinerii și copiii din municipiul Târgu Mureș au participat la o nouă întâlnire duhovnicească, în cadrul proiectului „O seară de poveste”, derulat de Departamentul de tineret și Biroul de cateheză al Arhiepiscopiei Alba Iuliei – Structura de misiune și tineret pentru județul Mureș.

În după-amiaza zilei de marți, 12 octombrie a.c., în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Unirii, municipiul Târgu Mureș, a avut loc o nouă întâlnire duhovnicească cu copiii și tinerii din municipiu, în cadrul căreia au fost vizionate două filme religioase: „Este alegerea mea... pentru că mă încred în Dumnezeu”, dedicat copiilor preșcolari, și „Serafima”, care a rulat pentru copiii mai mari, ecranizări rusești ce pun în lumină credința nestatornică a omului simplu, modest din punct de vedere material, care primește cu demnitate și bucurie încercările prin care trece, fiecare dintre acestea sporindu-i credința, iar drept răsplată Tatăl Ceresc îi arată de fiecare dată calea pe care trebuie să o urmeze pentru a ieși din impas, urcându-l tot mai mult pe treptele duhovnicești.

Ulterior, micii „cinefili” s-au împărțit în două grupe de lucru: cei din învățământul preșcolar au participat la un atelier de pictură, având ca temă centrală rugăciunea. Cu multă imaginație și pricepere, utilizând tehnica ștampilării, aceștia au realizat tablouri care înfățișează propria lor personalitate atunci când comunică cu Dumnezeu prin rugăciune. Elevii din învățământul primar și gimnazial au participat activ la o sesiune de dezbateri pe seama celor extrase din filmul vizionat, concluzionându-se că fiecare dintre noi trebuie să descoperim și să valorificăm în propria persoană cele trei virtuți creștine, fără de care nu putem deveni oameni ai lui Dumnezeu: Şi acum rămân acestea trei: credinţa, nădejdea, dragostea. Iar mai mare dintre acestea este dragostea. (I Corinteni 13, 13).

Activitatea a fost realizată în colaborare cu cadre didactice ce provin de la unități de învățământ din municipiul Târgu Mureș și din împrejurimi, astfel: doamnele prof. înv. preșcolar Dorina Pop, Angela Cătană și Roxana Ogleja, de la Grădinița „Paradisul Copilăriei” Târgu Mureș și Sandra Pilcă, de la Grădinița „Dumbrava minunată” Târgu Mureș, doamnele prof. Carmen Nicoară – Director, Andra Poptamas și Andreea Cârje, de la Școala Gimnazială Petelea, domnul prof. Ciprian Fărcaș, de la Școala Gimnazială „Dacia” Târgu Mureș, doamna prof. înv. primar Camelia Madac, de la Școala Gimnazială Băgaciu și doamna Laura Popescu, studentă a Facultății de Psihologie – UMFST.

Proiectul „O seară de poveste” este un concept al Departamentului de tineret și al Biroului de cateheză al Arhiepiscopiei Alba Iuliei – Structura de misiune și tineret pentru județul Mureș și se desfășoară cu binecuvântarea și prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, acesta constând într-un program catehetic complex și integrat, didactic și netradițional deopotrivă, care își propune să-i apropie pe tineri de biserică, de învățătura ortodoxă și de dreapta-viețuire, conlucrând împreună clerici, cadre didactice și specialiști care activează în diverse domenii de activitate, la formarea completă și corectă a tinerei generații care va guverna societatea de mâine. În cadrul întâlnirilor prilejuite de proiectul „O seară de poveste”, participanții au oportunitatea de a-și scrie propria poveste de succes, avându-se chiar pe ei înșiși în rolurile principale.

În cadrul întâlnirilor, încercăm să abordăm un set integrat de metode catehetice interactive și atractive, adecvate vârstei participanților, pentru a ne asigura că mesajul biblic ajunge cât mai corect și complet în sufletele acestora.

 

Pr. Silviu Jimborean

Inspector pentru misiune și tineret pentru județul Mureș

Share