Seară de poveste în așteptarea praznicului Nașterii Domnului în municipiul Târgu-Mureș

În data de 14 decembrie 2021, tinerii din municipiul Târgu-Mureș s-au reunit la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Unirii, în cadrul unei noi activități din cadrul proiectului „O seară de poveste”.

Pentru că ne apropiem cu pași repezi de momentul venirii în această lume a „Celui mai Sfânt Copilaș”, Mântuitorul nostru Iisus Hristos Cel Înviat, Stăpânitorul morții și al Vieții, marți, 14 decembrie a.c., la ceas de seară, tinerii din urbea târgmureșeană s-au reunit, cu mic, cu mare, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Unirii, pentru a-și împărtăși trăirile, emoția și bucuria specifică perioadei premergătoare marelui Praznic al Nașterii Domnului.

În prima parte a întâlnirii s-a derulat workshop-ul „Legendă și adevăr – Moș Crăciun și Moș Nicolae”, în cadrul căreia domnul Prof. dr. Ciprian Fărcaș a susținut o scurtă prelegere despre viața și minunile Sfântului Nicolae și legenda apariției lui Moș Crăciun. A urmat apoi o sesiune de dezbateri cu publicul participant, având ca subiect central semnificația Crăciunului, tradițiile și obiceiurile care au loc cu acest prilej, punându-se accent pe elementele care diferențiază sensul real – religios, de cel comercial al sărbătorii Nașterii Domnului, dar și pe importanța cunoașterii și înțelegerii a Celui ce va veni spre mântuirea noastră. Ulterior, întreaga suflare prezentă a intonat frumoasele colinde de o valoare culturală, patrimonială și spirituală incomensurabilă, primite moștenire de la vrednicii noștri străbuni.

În cea de-a doua parte a întâlnirii a avut loc o activitate creativ-educativă, în cadrul căreia tinerii, cu multă pricepere și dibăcie, și-au valorificat imaginația și talentul artistic prin confecționarea de decorațiuni cu tematica Crăciunului. Astfel, utilizând tehnica picturii, decoupage-ului, lipiturii etc., au rezultat o varietate de obiecte de decor ce vor reda o atmosferă aparte – de poveste – casei și vor înfrumuseța bradul fiecărui tânăr artist. Toate acestea s-au derulat într-o atmosferă caldă și prietenoasă, cu aromă de portocale și scorțișoară, finalul întâlnirii fiind marcat printr-o mică agapă, organizată cu sprijinul părintelui Mihai Dumitrescu, Inspector social eparhial în județul Mureș, și al doamnei prof. Carmen Nicoară, Director al Școlii Gimnaziale Petelea.

Activitatea „Crăciun de poveste” a fost realizată în cadrul proiectului „O seară de poveste”, în colaborare cu cadre didactice ce provin de la unități școlare din Târgu-Mureș și din împrejurimi: doamnele prof. Carmen Nicoară – Director, și Andra Poptamas, de la Școala Gimnazială Petelea; domnul prof. dr. Ciprian Fărcaș de la Școala Gimnazială „Dacia” Târgu-Mureș, respectiv Liceul Tehnologic Iernut; doamnele prof. înv. preșcolar Dorina Pop, Angela Cătană și Roxana Ogleja, de la Grădinița „Paradisul Copilăriei” din Târgu-Mureș, respectiv Sandra Pilcă, de la Grădinița „Dumbrava minunată” din Târgu-Mureș și doamna Laura Popescu, studentă a Facultății de Psihologie din cadrul UMFST.

Proiectul „O seară de poveste” este un concept al Structurii de misiune și tineret pentru județul Mureș din cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei și se desfășoară cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, acesta constând într-un program catehetic complex și integrat, didactic și netradițional deopotrivă, care își propune să-i apropie pe tineri de biserică, de învățătura ortodoxă și de dreapta-viețuire, conlucrând împreună clerici, cadre didactice și specialiști care activează în diverse domenii de activitate, la formarea completă și corectă a tinerei generații care va guverna societatea de mâine. În cadrul întâlnirilor încercăm să abordăm un set integrat de metode catehetice interactive și atractive, adecvate vârstei participanților, pentru a ne asigura că mesajul biblic ajunge cât mai corect și complet în sufletele acestora.

Pr. Silviu Jimborean

Inspector de tineret în județul Mureș

Share