Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în după-amiaza zilei de marți, 28 martie a.c., în municipiul Târgu-Mureș, a avut loc seminarul educativ-preventiv intitulat „Fii conștient, nu dependent! Spune nu drogurilor! Spune da vieții!”. Acțiunea a fost adresată elevilor de gimnaziu și liceu, cu scopul de a preveni și combate consumul de substanțe interzise în rândul tinerei generații.
Evenimentul, găzduit de biserica „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Unirii, a fost organizat de către Departamentul de tineret și Biroul de cateheză al Arhiepiscopiei Alba Iuliei, prin Structura de tineret din județul Mureș, coordonată de părintele Silviu Jimborean, inspector de tineret pentru județul Mureș, în colaborare cu Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Mureș din cadrul Agenției Naționale Antidrog (A.N.A.), reprezentat de Comisar de poliție Ion Aleodor Roman și Subcomisar de poliție Cătălin Maftei.
În cadrul întâlnirii au fost expuse aspecte privind consumul și traficul ilicit de droguri și efectele nocive ale acestora asupra sănătății și integrității omului, cum ne putem proteja de consumul accidental/inconștient de substanțe interzise în diverse medii pe care le frecventăm, precum și modalitățile de a-i ajuta pe cei care au fost „prinși” în capcana utilizării de substanțe interzise, în special droguri. Cu ajutorul proiecţiei unui film, mărturie a unui tânăr fost dependent de droguri, a fost prezentat întregul traseu: curiozitate – dependență – sevraj – infracțiuni (furt, agresiuni fizice și verbale, inclusiv tentativa de a-și răni grav propria mamă) – reabilitare a unui consumator de substanțe interzise. De asemenea, prin intermediul unor ochelari speciali de simulare, care distorsionează realitatea și simulează efectele consumului de droguri și alcool, tinerii au putut experimenta o parte dintre stările pe care le lasă asupra organismului aceste substanțe toxice.
Ulterior, a urmat un atelier în cadrul căruia tinerii participanții, înzestrați cu multă pricepere și creativitate, au transpus concluziile extrase prin intermediul planșelor și desenelor reprezentative. Consumul și traficul ilicit de droguri constituie o problemă stringentă, care ia amploare de la an la an, aceasta reușind să producă „victime” tot mai multe în rândul tinerei generații (adolescenți și tineri). Fie că e vorba despre probleme/stări de depresie/un moment de distracție/curiozitate/identificarea unor „senzații” noi/tari/acceptarea într-un anumit anturaj, cei care apelează la aceste substanțe distructive, atât pentru starea de sănătate, cât și pentru viața socio-profesională și familială, pot ajunge la dependență chiar de la prima doză, iar acest lucru poate conduce adesea la boli psihiatrice permanente sau chiar la deces.
Cele mai recente date privind consumul de droguri în România (Raportul național privind situația drogurilor 2022, elaborat de specialiștii Agenției Naționale Antidrog) arată că 10,7% din populația cu vârste cuprinse între 15-64 ani au consumat experimental cel puțin un tip de drog de-a lungul vieții, în timp ce 6% a consumat și în ultimul an. Cele mai ridicate rate de consum se înregistrează în rândul populației de 15-34 ani, însă cea mai mică vârstă de debut în consumul de substanțe psihoactive este 13-14 ani. 7,5% dintre deținuții din România (3.083 persoane) s-au declarat consumatori de droguri la intrarea în detenție, 42% dintre aceștia făcând parte din categoria de vârstă 22-30 ani. De asemenea, au fost înregistrate 1.742 cazuri de urgențe medicale asociate consumului de droguri, precum și 30 de decese cauzate de același motiv. Specialiștii atrag atenția însă că în realitate situația este de o amploare mult mai mare, întrucât există foarte multe cazuri nedeclarate încă.
Seminarul „Fii conștient, nu dependent! Spune nu drogurilor! Spune da vieții!” se înscrie în seria activităților dedicate Lunii pentru viață și s-a desfășurat cu implicarea unor cadre didactice de la unități școlare din municipiul Târgu-Mureș și din împrejurimi: prof. Mihaela Molnar (Liceul Tehnologic Electromureș Târgu-Mureș), prof. Ioana Iszlai (Liceul Vocațional de Artă din Târgu-Mureș), prof. Petruța Gligor și prof. Cristina Feher (Colegiul Agricol „Traian Săvulescu” din Târgu-Mureș), prof. Carmen Nicoară, prof. Andra Poptamas și prof. Carmen Chilian (Școala Gimnazială din Petelea), prof. Fărcaș Ana Maria (Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” din Târgu-Mureș, prof. Camelia Turcu (Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” din Târgu-Mureș), precum și prof. înv. primar Dorina Pop (Grădinița „Paradisul Copilăriei” din Târgu-Mureș), respectiv Alina Sava și Roxana Gliga (Grădinița „Lumea Copiilor” din Târgu-Mureș).
Prof. Carmen Nicoară