În după-amiaza zilei de joi, 14 martie 2024, tinerii târgumureșeni au participat la un atelier de informare și prevenție dedicat vieții și sănătății inimii, intitulat „O inimă sănătoasă pentru viață”. În prima parte a întâlnirii, părintele Vasile Ilieș, păstor al enoriașilor din Parohia Târgu Mureș IV și slujitor la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul reședință a județului Mureș, le-a vorbit tinerilor creștini despre viață – darul lui Dumnezeu pentru om. Cu acest prilej, părintele a oferit o expunere asupra a ceea ce înseamnă viața din perspectivă biblică, ce responsabilități și răspunderi avem în fața Tatălui Ceresc cu privire la modul în care ne trăim viața și ne îngrijim de sănătatea sufletului și a trupului.
Cea de-a doua parte a evenimentului a fost dedicată prelegerii intitulate „Sănătatea inimii – responsabilitate pentru viață”, susținută de dr. Roxana Făgăraș, medic specialist cardiolog. Astfel, publicul participant a avut ocazia de a conștientiza importanța protejării sănătății celui mai important organ, fără de care nu poate exista viața – inima, funcțiile și rolul acesteia în organism, principalele simptome care anunță o afecțiune cardiacă, măsuri de intervenție de prim ajutor, dar și principalele direcții de urmat în vederea adoptării unui stil de viață adecvat pentru o inimă sănătoasă. Întâlnirea s-a bucurat de un nivel ridicat de interactivitate din partea publicului participant, atât tinerii, cât și cadrele didactice și părinții prezenți manifestând un interes crescut cu privire la „semnalele” de recunoaștere a pericolului în care se poate afla o persoană cu afecțiuni cardiace, dar și cum o poate ajuta astfel încât să poată fi evitată o tragedie.
Potrivit statisticilor, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză a decesului în UE și în lume, estimându-se că la fiecare oră, pe glob, își pierd viața în jur de 2000 de persoane din cauza afecțiunilor cardiovasculare. Nici țara noastră nu se dezice de acest „fenomen” trist, astfel că peste jumătate dintre decesele înregistrate în România sunt atribuite bolilor de inimă, mortalitatea provocată de acestea fiind de trei ori mai mare decât cea atribuită afecțiunilor oncologice. Boala ischemică cardiacă și accidentul vascular cerebral ocupă primele două poziții în clasamentul afecțiunilor care generează dizabilitate și deces prematur în rândul românilor. Mai mult, mortalitatea prin accident vascular cerebral înregistrează un procent de trei-patru ori mai mare decât media UE. Totodată, Institutul Național de Statistică (INS) arată că în 2021, un pacient din patru se afla în evidența medicilor de familie cu o boală cardiovasculară. Altfel spus, aproape în fiecare familie de români se regăsește un membru cu afecțiuni ale inimii. Specialiștii ne spun că o parte dintre factorii de risc care generează boli cardiovasculare nu sunt modificabili (vârsta, factorii genetici), însă marea majoritate a acestora, care sunt legați de stilul de viață, pot fi influențați.
În acest context, prin organizarea seminarului „O inimă sănătoasă pentru viață” am urmărit să venim în sprijinul tinerei generații, spre a o determina să conștientizeze importanța menținerii sănătății inimii și a unui stil de viață care să nu le pună în pericol starea de sănătate, dar și de a-i ajuta în recunoașterea principalelor simptome ale bolilor cardiace, atât a celor care anunță începutul unei afecțiuni cardiovasculare, dar și a celor care semnalează o urgență/ acordarea primului ajutor, respectiv îngrijire medicală de urgență (infarct miocardic, urgențe hipertensive etc.). Acțiunea este o inițiativă a Structurii de tineret pentru județul Mureș a Departamentului de tineret și Biroului de cateheză din cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Alba Iuliei și se înscrie în seria activităților dedicate Lunii pentru viață.
Pr. Silviu Jimborean
Inspector de tineret pentru județul Mureș