Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în după-amiaza zilei de marți, 29 martie a.c., în municipiul Târgu-Mureș a avut loc seminarul intitulat „Siguranța pe internet. Cum evităm pericolele din spațiul public”, adresat elevilor de gimnaziu și liceu. Evenimentul, găzduit de Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Unirii, a fost organizat de Departamentul de tineret și Biroul de cateheză al Arhiepiscopiei Alba Iuliei, prin Structura de tineret din județul Mureș, în colaborare cu Centrul Regional Târgu-Mureș al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.P.T.), reprezentat de doamna Nicoleta Someșan.
În cadrul întâlnirii au fost expuse avantajele utilizării internetului, consecințele expunerii vieții personale în social media, transferul de date și informații cu caracter personal în spațiul virtual, metodele de racolare, formularea de recomandări privind evitarea pericolului, cu vizionarea de filmuleţe care abordează această tematică. Ca măsuri de prevenție, s-a accentuat importanța setării confidențialității conturilor pe care le avem în social media, efectuarea de „curățenie” în lista de prieteni și acordarea unei atenții sporite înainte de a accepta „cererea de prietenie” a unor conturi terțe și mai multă responsabilitate atunci când selectăm fotografiile pe care le publicăm pe internet. Ulterior, a urmat un atelier în cadrul căruia tinerii participanți, înzestrați cu multă pricepere și creativitate, au transpus concluziile extrase prin intermediul planșelor și desenelor reprezentative.
Potrivit unui studiu efectuat de Organizația „Salvați Copiii” (2019), 96% dintre copii accesează internetul de pe un telefon smart, iar unul din doi copii este victimă a unei forme de hărțuire în mediul virtual. De asemenea, 54% dintre copiii cu vârste cuprinse între 12-17 ani au fost afectați emoțional sau jigniți în spațiul online, în timp ce 61% dintre aceștia afirmă că s-au simțit inconfortabil în urma vizionării anumitor aspecte mai delicate pe Internet. Mai mult, peste 48% afirmă că verifică foarte rar sau deloc veridicitatea informațiilor colectate din spațiul online, folosindu-le ca sursă de documentare principală.
Având în vedere faptul că 99% dintre copiii și adolescenții români accesează cel puțin o rețea de socializare, iar pericolele care se ascund dincolo de ecran sunt multe și variate, de la o simplă glumă sub formă de bullying, care poate afecta emoțional tânărul zilelor noastre, până la infracțiuni din categoria traficului de persoane, considerăm oportun să acordăm o mai mare atenție, atât familia, cadrele didactice, biserica, dar mai ales tinerii înșiși, pentru a evita să devină victime ale propriilor acțiuni; iar toate acestea având loc sub privirile celor din jur, care nu au nici cea mai mică idee despre problemele cu care se confruntă apropiații lor.
Seminarul „Siguranța pe internet. Cum evităm pericolele din spațiul public” se înscrie în seria activităților dedicate Lunii pentru viață și s-a desfășurat sub coordonarea doamnei prof. Carmen Nicoară, Director al Școlii Gimnaziale Petelea, cu implicarea unor cadre didactice de la unități școlare din municipiul Târgu-Mureș și din împrejurimi: doamnele prof. înv. primar Angela Cătană – Grădinița „Paradisul Copilăriei” Târgu-Mureș, prof. Raluca Vodă – Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Târgu-Mureș, prof. Andra Poptamas – Școala Gimnazială Petelea, Laura Popescu – studentă a Facultății de Psihologie „Dimitrie Cantemir” Târgu-Mureș, și domnul prof. dr. Ciprian Fărcaș – Școala Gimnazială „Dacia” Târgu-Mureș și Liceul Tehnologic Iernut.
Pr. Silviu Jimborean,
Inspector de tineret pentru județul Mureș