Sfântul Ierarh Nicolae, cinstit în parohia Teleac, protopopiatul Alba Iulia

Cu ocazia prăznuirii Sfântului Ierarh Nicolae, Parohia Ortodoxă Română Teleac, protopopiatul Alba Iulia, a îmbrăcat haine de aleasă sărbătoare, cinstindu-și în mod deosebit ocrotitorul.

În ajunul sărbătorii s-a oficiat slujba Vecerniei mari cu Litie, iar în ziua prăznuirii Acatistul Sfântului Ierarh Nicolae și Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de preoți. Cuvântul de învățătură a fost rostit de către părintele profesor Dumitru Vanca, titularul catedrei de Liturgică și Artă creștină și preot paroh al Parohiei Ortodoxe Alba Iulia Centru I. Sfinția sa a vorbit celor prezenți despre Sfântul Nicolae ca dăruitor, de importanța dăruirii și a dobândirii. Răspunsurile la strană au fost date de către teologul Alexandru Chiriac din București, membru al Coralei „Armonia” din Constanța și solist al Operei din Brașov.

În după-amiaza aceleiași zile de sărbătoare, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, biserica parohială din Teleac a găzduit un concert de colinde. Din preajma serbării Sfântului Nicolae și până după Bobotează, se întinde datina colindatului, prin care se păstrează din neam în neam floarea neuitării și candela adevărului, Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos. Programul a fost deschis prin colinda „Vin colindătorii”, interpretată de părintele paroh împreună cu fiica acestuia, Ștefania-Maria, introducând astfel pe numeroșii credincioși prezenți în atmosfera caldă și frumoasă a colindelor.

Colinda cetelor îngerești care au vestit Nașterea Domnului, însoțită și de cântarea păstorilor, se reactualizează an de an de către colindătorii de toate vârstele, care duc vestea nașterii Pruncului divin. Grupul de copii din Parohia Ortodoxă Teleac, care prin glasurile lor cristaline și prin sensibilitatea interpretării au adus, asemenea corurilor de îngeri din preajma ieslei din Betleem, vestea cea bună a Nașterii Domnului. Copiii din Teleac sunt instruiți de părintele paroh, având ca ajutoare pe doamna Oana Bozga-Pintea, credincioasă a parohiei și bine-cunoscută interpretă de folclor și de muzică religioasă, și pe interpretul Daniel Borteș din Alba Iulia.

Colindele, prin textul și muzica lor legate de sărbătoarea Nașterii Domnului, au modelat de-a lungul veacurilor sufletul românesc, contribuind alături de balade și doine la cristalizarea și păstrarea acelui chip moral-spiritual prin care ne-am raportat în mod creator la mesajul Evangheliei lui Hristos, propovăduit de veacuri și veacuri încoace. După glasurile de copii, au interpretat trei colinde tradiționale Grupul de la Parohia Ortodoxă Drâmbar, conduși de domnul Marius Dragomir. Până în anul 2017, cele două comunități din satele Teleac și Drâmbar frecventau biserica din Drâmbar. De asemenea, credincioșii din cele două localități au obiceiul de a colinda din casă în casă, transmițând din generație în generație frumoasele colinde și având chiar și o colindă specifică care vorbește despre împlinirea proorociilor făcute despre Nașterea lui Mesia Cel mult dorit: „Astăzi proorociile și toate Scripturile, despre Mesia Hristos, toate s-au împlinit frumos...”.

Datina colindatului se prezintă sub cele mai diferite forme la poporul nostru, istorisirea evenimentelor de la Nașterea Domnului fiind în miezul acestor colinde. Prin structura lor arhaică, colindele ne dezvăluie în chip tainic datinile și tradițiile creștine prin care s-a asumat învățătura Mântuitorului Hristos, învățătura noastră creștin ortodoxă. Următorii colindători au fost cei din Parohia Ortodoxă Limba, coordonați cu măiestrie și rafinament artistic de domnișoara Andreea Gherman. Bazele grupului vocal al Parohiei Limba au fost puse cu mult timp în urmă, acest lucru observându-se prin faptul că aceștia au interpretat colinde pe două sau trei voci, colinde în canon, care presupun o bună cunoaștere a notelor și tehnicilor muzicale.

Azi, cu strămoșii cântăm în cor colindul sfânt și bun. Prin colinde putem simți fiorul credinței și al evlaviei prin care strămoșii noștri iluștri s-au apropiat de Dumnezeu și au trăit lumina prezenței Sale mântuitoare. De aici este și datoria noastră, a colindătorilor, de a transmite și de a purta către generațiile viitoare aceste excepționale perle ce aparțin fondului de aur al spiritualității românești. Seara a continuat cu colinde interpretate de baritonul Alexandru Chiriac, cel care a trezit în inimile oamenilor frumusețea colindelor de odinioară.

În armonia ce se stabilește între cer și pământ, cântarea îngerilor ce vestesc pacea divină se răsfrânge în colinde ca o revărsare de har și inundă tot universul. „Pace pe pământ, pace sus în cer, hai, leru-i ler”. Doamna cântecului popular din Transilvania, Mariana Anghel, a adus, prin glasul său, bucuria, liniștea și pacea prin colindele interpretate de domnia sa.

Ultimii colindători au fost membrii corului mixt al Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, format din studenți, masteranzi și doctoranzi ai acestei nobile instituții de învățământ. Corul a luat naștere în anul 2014, la inițiativa dirijorului pr. prof. univ. dr. Domin Adam, odată cu înființarea Secției de muzică bisericească în cadrul Facultății. Cu toate că este un grup tânăr și dinamic, corul a fost prezent la nenumărate spectacole și concerte, bucurându-se de realizări frumoase și de aprecierea publicului ori de câte ori aceștia au cântat pe scenele românești. Studenții au interpretat colinde din repertoriul românesc, dar și din cel internațional, impresionând pe credincioși cu colinda în limba ucraineană „Sveatîi vecir” (Daridanka), prelucrare de melodie populară și versuri de Oleg Stadnik, și cu „Ukuthula”, colindă populară tradițională din Africa de Sud. De asemenea, s-au alăturat celorlalți interpreți membrii Grupului folcloric al secției de Muzică religioasă, coordonați de către părintele drd. Nicolae-Călin Bulac.

După aceste momente de încântare, primarul comunei Ciugud, domnul Gheorghe Damian, profund emoționat, le-a vorbit credincioșilor despre importanța acestor colinde, depănând amintiri cu colindele pe care le cânta și domnia sa în satul natal. La final, părintele paroh a mulțumit celor care au participat, s-au implicat și au contribuit la buna desfășurare a acestei seri de colinde, menționând că Acatistul, Sfânta Liturghie și concertul de colinde au fost darul credincioșilor pentru Sfântul Ierarh Nicolae, marele făcător de minuni. Toate grupurile care au colindat au primit din partea gazdelor o diplomă de participare, dar și produse pregătite de credincioase din parohie. De asemenea, toți copilașii au primit din partea Sfântului Nicolae câte un mic dar.

Pr. paroh Bogdan Laurențiu Avram

Share