Sfântul Nicolae, oglindit în chipurile blânde ale copiilor

Prietenia Sfinților este o adevărată încununare a educației făcută prin ora de Religie în școală. Praznicul Sfântului Ierarh Nicolae a revărsat bucurie, dar, lumină și virtute în inimile copiilor și ale profesorilor, alături de preoții parohi care au marcat această zi specială în diverse modalități.

Astfel, Colegiul Național „Horia, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia a desfășurat, în cadrul Parteneriatului Școală – Biserică, campania umanitară „Fii și tu ajutorul lui Moș Nicolae”. Această activitate a fost coordonată de prof. Sorin Schiau și Anca Oprean (Religie), în colaborare cu consilierul educativ, prof. Adelina Morar, și prof. diriginți (Rodica Băruța, Daniela Cetean, Mihaela Mihinda, Laura Muresan, Vasile Pădurean, Andreea Rotche, Monica Todoran Fer, Aniela Vizitiu, Cristina Rădulescu și Dana Oltean), alături de elevi ai colegiului, care s-au implicat cu bucurie în achiziționarea de haine, încălțăminte, alimente și produse de igienă. Toate acestea au fost donate, la nivelul parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Alba Iulia, păstorită de părinții Petruț Ormenișan și Ovidiu Panaite, unor familii aflate în nevoie. Părintele Petruț Ormenișan le-a adresat elevilor un cuvânt de mulțumire și a evidențiat importanța virtuții bunătății.

Elevii Școlii Gimnaziale „Aron Cotruș” din Cergău Mare, îndrumați de doamnele profesoare Claudia Maria Rașcovici (director) și Melania Nicoară (Religie), împreună cu toate cadrele didactice, au luat parte la o activitate de voluntariat și caritate, în cadrul proiectului „Daruri mici din suflet mare”, față de persoanele cu dizabilități de la Centrul Social „Sfânta Parascheva” din Blaj. În cadrul acestei acțiuni, copiii au împărțit daruri, bucurând chipurile brăzdate de suferință ale acestor persoane. Apoi, a urmat un program artistic de colinde tradiționale, cântece și poezii patriotice pentru a bucura și a arăta ce înseamnă să fii român. La deschiderea acestei activități, părintele protopop Ovidiu Pop, alături de doamna preoteasă Veronica Pop (asistent social), i-au întâmpinat pe copii cu multă căldură și bucurie, încălzind sufletele celor prezenți cu un cuvânt de folos despre puterea rugăciunii și a faptelor bune.

Sfântul Ierarh Nicolae a fost sărbătorit și în Biserica Ortodoxă „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Berghin. Elevii școlii din localitate au participat la Sfânta Liturghie, însoțiți de domnul profesor Florin Bîrz (Religie) și doamna învățătoare Aurelia Cramba, iar la sfârșitul slujbei, părintele paroh Ștefan Rus le-a vorbit copiilor despre viața și minunile Sfântului Nicolae, intitulându-și cuvântul „Moșul care aduce daruri”. Activitatea s-a desfășurat conform programului de parteneriat Biserică – Școală, fiind dovada colaborării rodnice dintre cele două instituții. La sfârșit, copiii au primit daruri atât din partea preotului paroh, cât și a profesorului de religie.

Și la biserica „Sfântul Mina” a parohiei Alba Iulia – Cetate II, glasurile curate de copii din clasa a II-a Step by Step au răsunat în cadrul Sfintei Liturghii. La sfârșitul slujbei, copilașii au susținut un concert de colinde tradiționale. Ei au fost pregătiți de doamnele învățătoare Lia Dragomirescu, Dorina Filipine și prof. Mihaela Jurcan (Religie). Ei au fost răsplătiți cu daruri de Moș Nicolae, iar părintele Emil Jurcan le-a pus la suflet tuturor un cuvânt de învățătură.

Cel mai potrivit cadru pentru a desfășura ora de Religie în zi de sărbătoare rămâne, negreșit, Casa Domnului. Deschisă larg pentru cei care-i trec pragul, Biserica „Sfinții Arhangheli Mihai și Gavriil” din Aiudul de Sus s-a bucurat din nou de vizita elevilor de la Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din localitate, îndrumați de prof. Cornelia Popa (Religie). Părintele paroh Bazil Popa a ascultat și primit cu drag colindul copiilor, răsplătindu-i pe aceștia așa cum este datina strămoșească.

Rugându-l pe Bunul Sfânt să le călăuzească inimile spre a sădi cuvântul cel veșnic viu, profesorii de Religie alături de preoții parohi dau dovadă permanentă de grijă și atenție față de cei pe care sunt chemați să-i educe și îndrume: elevi, familiile acestora și familia extinsă a Bisericii.

Inspector școlar pentru Religie,
Prof. Laura Popa

Share