Sfinții Mărturisitori Ardeleni, prăznuiți în Cetatea Marii Uniri

În ziua prăznuirii Sfinților Mărturisitori Transilvăneni, Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia a îmbrăcat haină de sărbătoare. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către un sobor de arhierei, preoți și diaconi, în fruntea căruia s-au aflat Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Vineri, 21 octombrie 2022, zi în care Biserica noastră face pomenirea Sfinților Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie, a Sfântului Mucenic Oprea și a Sfinților Preoți Mărturisitori Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel, Arhiepiscopia Alba Iuliei a îmbrăcat haină de sărbătoare. Cu acest prilej, la Catedrala arhiepiscopală, Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur a fost oficiată de către un sobor de arhierei, preoți și diaconi, în fruntea căruia s-au aflat Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Începând cu ora 8.30, a fost săvârșită slujba Acatistului Sfântului Cuvios Nicodim cel Sfințit, după care soborul de ierarhi, preoți și diaconi a pornit în procesiune spre scena special amenajată în fața Catedralei Încoronării, unde a fost oficiată Sfânta Liturghie. La sărbătoarea din această zi au luat parte mii de clerici și credincioși din întreaga Eparhie, cu toții aducând cuvenitul omagiu de venerare Sfinților Mărturisitori Transilvăneni. De asemenea, la Dumnezeiasca Liturghie au participat domnul Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba, domnul Nicolae Albu, Prefectul Județului Alba, domnul Gabriel Pleșa, Primarul Municipiului Alba Iulia, domnul Comisar-șef de poliție Florin Constantin Dogaru, Șef al Inspectoratului de Poliție Județean Alba, și domnul Locotenent colonel Tudor-Gheorghe Pașca, Împuternicit Inspector Șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean „Avram Iancu” Alba.

Cuvântul de învățătură din cadrul Sfintei Liturghii a fost rostit de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu. Făcând referire la pericopa evanghelică citită, Întâistătătorul Eparhiei Craiovei a reliefat lupta duhovnicească a sfinților prăznuiți astăzi: „Sfinții Mărturisitori Transilvăneni au exprimat credința lor prin iubire și au dovedit-o prin dragoste, având ca și dorință întoarcerea celor rătăciți de la dreapta credință la Mântuitorul Iisus Hristos, «Calea, Adevărul și Viața». De aceea, când vorbim despre luptători ai Ortodoxiei, afirmăm faptul că aceștia sunt luptători ai Adevărului. Într-un moment crucial, Sfinții Mărturisitori Transilvăneni au apărat cu dârzenie și jertfelnicie credința ortodoxă, mărturisind totodată importanța păstrării identității noastre naționale. Asemenea lor, Sfântul Cuvios Nicodim cel Sfințit a fost apărătorul Adevărului, exprimând prin viața sa învățătura fundamentală a Mântuitorului”.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Întâistătătorul Eparhiei Alba Iuliei a adresat alese mulțumiri celor doi oaspeți de seamă din această zi de aleasă bucurie și sărbătoare: Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, și Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a reliefat pilda vieții Sfântului Cuvios Nicodim cel Sfințit, ale cărui moaște se află spre închinare la Catedrala Reîntregirii, cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Irineu. Totodată, Chiriarhul nostru a mulțumit tuturor celor care s-au aflat în număr mare la Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia, cu prilejul sărbătorii Sfinților Mărturisitori Ardeleni.

Adresându-se numeroșilor credincioși prezenți, Părintele Arhiepiscop Irineu a spus: „Bucuria prăznuirii Sfinţilor Ardeleni este sporită de prezenţa la Catedrala noastră a cinstitelor moaşte ale Sfântului Nicodim cel Sfinţit de la Tismana. Acesta a fost ctitor de mănăstiri, duhovnic iscusit şi mare cărturar, câştigând stima unor voievozi români pentru inteligenţa, cultura şi evlavia lui pilduitoare. Prin viaţa lor împodobită cu florile virtuţilor, Sfinţii Visarion, Sofronie şi Oprea şi Sfântul Nicodim ne îndeamnă la o trăire creştinească autentică. Aşa putem împlini testamentul înaintaşilor care au păstrat şi au apărat cu dârzenie Legea strămoşească, adică tezaurul nostru religios şi etnic”.

Share