În data de 24 iunie 2024, la Mănăstirea Oașa, se va desfășura un nou eveniment științific și duhovnicesc, de data aceasta dedicat domeniului jurnalismului. Manifestarea va debuta la ora 14.00 și va reuni specialiști din domeniu, dornici de a împărtăși din cunoștințele și experiențele dobândite de-a lungul anilor. Întâlnirea este organizată de comunitatea IMPACT, respectiv de către un grup dedicat jurnaliștilor în comunicare sau publicitate, și se adresează atât celor ce activează în domeniu, cât și tuturor celor care sunt pasionați de universul mass-media.
Conferința, derulată sub genericul „Are presa vreun Dumnezeu?”, va fi susținută de către mai mulți specialiști cu experiență în domeniul jurnalismului sau care activează în comitete redacționale: pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, pr. Sabin Vodă, Dan Andronic și Mirel Curea. În cadrul evenimentului, participanții vor avea ocazia să se integreze în rânduiala vieții mănăstirești de obște, prin participarea la programul liturgic al mănăstirii și la activitățile gospodărești. Participarea este gratuită, iar cazarea și mesele sunt asigurate de Mănăstirea Oașa.
IMPACT este o comunitate fondată în jurul Mănăstirii Oașa, fiind dedicată tuturor celor ce activează în mass-media. Inițiatorii își propun să se concentreze pe schimbul de experiență în afara redacțiilor, într-un mediu informal și prietenos, pentru a crea legături între oamenii care profesează în mass-media și au valori comune. Activitățile grupului sunt: întâlniri tematice, conferințe și workshop-uri la Mănăstirea Oașa, Schitul Găbud sau în mediul online. Prima întâlnire IMPACT va avea loc în data de 24 iunie, la Mănăstirea Oașa. Pentru înscrieri, sunt disponibile formularul de pe pagina de Facebook a Mănăstirii Oașa sau numărul de telefon 0768.482.468.
Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă este membru în comitetele de redacţie ale mai multor reviste de specialitate din țară și străinătate. Sfinția sa este editor al primei reviste care promovează exegeza ortodoxă românească (interpretarea patristică a Vechiului Testament). Părintele Ioan Chirilă a studiat teologia la Cluj-Napoca și Sibiu și limba ebraică biblică la Universitatea din Budapesta, fiind în trecut bursier al Universității din Tel Aviv (Israel). Actualmente este profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Pr. Sabin Vodă este preot slujitor de 20 de ani, timp în care a desfășurat o activitate remarcabilă la Radio România Actualități, dar mai ales în cadrul Radio Reîntregirea. A absolvit Facultatea de Cibernetică din cadrul Academiei de Studii Economice din București și Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București. Fiu duhovnicesc al Arhimandritului Teofil Părăian, părintele Sabin a deținut funcția de vicepreședinte al ASCOR București. Sfinția sa este editor de CD-uri audio și cărți cu interviuri ale părintelui Teofil Părăian.
Domnul Dan Andronic este ziarist din anul 1992. Și-a început cariera la „Evenimentul zilei”, deținând apoi funcții de conducere în diferite instituții media. În prezent, este proprietar al Editurii Evenimentul și Capital. În decursul timpului, a semnat numeroase articole de opinie, fiind autor al numeroase cărți. De asemenea, domnul Mirel Curea lucrează în presă din anul 1990. După o pauză de 18 ani, în 2015, a revenit la „Evenimentul zilei”. Obligat de viață să practice cu preponderență jurnalismul investigativ, a visat și visează în continuare să realizeze reportaje literare din categoria celor care făceau fala jurnalismului interbelic.