Joi, 13 iunie a.c., în ziua praznicului Înălțării Domnului, începând cu ora 13:00, în sala de conferințe a Protopopiatului Ortodox Aiud a avut loc o frumoasă manifestare culturală prilejuită de împlinirea a 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu – Crăișorul munților. În deschiderea evenimentului, doamna Oana Badea, Primarul Municipiului Aiud, și părintele Ioan Bogdan, Protopop al Protopopiatului Ortodox Român Aiud, au subliniat importanța cunoașterii istoriei și a cinstirii eroilor neamului, exprimându-și aprecierea pentru organizarea unor astfel de acțiuni culturale.
În continuare, domnul Ioan Hădărig, directorul Centrului Multicultural „Liviu Rebreanu” Aiud, a prezentat un material al domnului prof. univ. dr. Marcel Muntean, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, despre reprezentarea lui Avram Iancu în arta românească. A urmat apoi prelegerea doamnei Despina Stanciu, Președintele ASTRA al Despărțământului „Ovidiu Hulea” Aiud, în care a evidențiat numeroasele referiri despre Crăișorul munților în literatura noastră. De asemenea, doamna profesoară Elisabeta Gheție a prezentat situația istorică a meleagurilor aiudene din timpul marelui tribun.
Spre finalul evenimentului, a avut loc lansarea a două volume, tipărite în contextul Bicentenarului nașterii eroului Avram Iancu. Astfel, în calitate de Inspector pentru editură și tipărituri al Eparhiei Alba Iuliei, am prezentat cele două volume ale romanului Avram Iancu, aparținând marelui om de cultură din Aiud Ovidiu Hulea, publicat de curând la Editura Reîntregirea, într-o ediție revizuită și adăugită, după care doamna profesoară Despina Stanciu a prezentat lucrarea Biografia lui Avram Iancu (1897), aparținând lui Iosif Sterca Șuluțiu de Cărpeniș.
Pe parcursul manifestării culturale, au avut loc mai multe momente muzicale, în care domnul Marius Moga a sensibilizat sufletele celor prezenți prin cântări reprezentative și elogioase la adresa lui Avram Iancu. În final, au avut loc luări de cuvânt de către participanți și invitați, care s-au arătat încântați de organizarea acestei activități.
Evenimentul a fost moderat de domnul dr. Paul Scrobotă și de domnul Ioan Hădărig și a fost organizat de ASTRA – Despărțământul „Ovidiu Hulea” Aiud, de Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu”, filiala Aiud, de Primăria Municipiului Aiud / Consiliul Local Aiud și de Direcția de cultură – Centrul multicultural „Liviu Rebreanu” Aiud.
Preot Nicolae Aloman
Foto credit: Zoltan Balog