Cea de-a XXII-a ediție a Simpozionului Internațional de Știință, Teologie și Artă (ISSTA) se va derula în perioada 8-9 mai a.c., la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Manifestarea va debuta prin oficierea slujbei de Te-Deum de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, în paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta Facultății albaiuliene.
În perioada 8-9 mai 2023, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, va avea loc cea de-a XXII-a ediție a Simpozionului Internațional de Știință, Teologie și Artă. Evenimentul, desfășurat sub genericul „Tradiție și creativitate în imnografia Bisericii. Pastorația și asistența persoanelor vârstnice”, se înscrie în tematica anului 2023, declarat de Patriarhia Română ca „An omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „An comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești”. La fel ca în edițiile precedente, Simpozionul găzduit de Facultatea de Teologie Ortodoxă va reuni nume importante din țară și din străinătate, atât din cadrul cercetării teologice, cât și din domeniul altor discipline socio-umane.
Simpozionul va debuta luni, 8 mai, începând cu ora 9.30, prin oficierea slujbei de Te-Deum de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, în paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta Facultății albaiuliene. În continuare, de la ora 10.00, în Aula „Dumitru Stăniloae”, oficialitățile județene și locale vor adresa celor prezenți cuvintele de salut, după care Întâistătătorul Eparhiei noastre va rosti cuvântul de deschidere. Sesiunea plenară din prima parte a zilei se va încheia printr-un moment muzical tradițional românesc, susținut de studenții Secției de Muzică Religioasă a Facultății de Teologie Ortodoxă din vechea Cetate a Bălgradului. Manifestarea științifică va fi transmisă și în mediul online, atât pe platforma „Zoom”, cât și prin intermediul paginii de Facebook a Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.
În după-amiaza zilei de luni, vor avea loc prezentările lucrărilor pe ateliere de lucru, care vor continua și în prima parte a zilei de marți. În cadrul sesiunilor științifice, invitații vor fi distribuiți potrivit preocupărilor și ariilor de cercetare științifică. Un moment deosebit, programat pe data de 9 mai, va fi reprezentat de festivitatea decernării titlului de Doctor Honoris Causa părintelui prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Ediția ISSTA 2023 se va încheia prin lansarea volumului „Biserica și statul: Perspective diacronice asupra unei relații polivalente”, editat de arhid. lect. univ. dr. Răzvan Brudiu și asist. univ. dr. Mihail K. Qaramah.