Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, în perioada 17-19 martie 2023, s-a desfășurat cea de-a IX-a ediție a Simpozionului Național de Martirologie. Evenimentul a fost organizat de către Arhiepiscopia Alba Iuliei, Muzeul Național al Unirii, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și Inspectoratul Școlar Județean Alba, în parteneriat cu Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud. În acest an, Simpozionul s-a derulat sub genericul „Poeții și poezia detenției. Traduceri culturale ale suferinței în temnițele comuniste”, în contextul Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești.
Manifestarea științifică s-a desfășurat exclusiv în mediul online, pe platforma „Zoom”, fiind urmărită pe paginile de socializare ale Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și ale Arhiepiscopiei Alba Iuliei. Deschiderea oficială a Simpozionului Național de Martirologie a avut loc vineri, 17 martie, la ora 18.00. Sesiunea inaugurală de comunicări a fost moderată de către părintele lect. univ. dr. Oliviu Botoi și dr. Dragoș Ursu. În debutul întâlnirii, domnul Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, a adresat un cuvânt de bun venit participanților, mulțumindu-le pentru că au acceptat invitația de a lua parte, de această dată în mediul online, la ediția a IX-a a Simpozionului.
În continuare, părintele Oliviu Botoi, consilier cultural în cadrul Eparhiei Alba Iuliei, a transmis cuvântul de mulțumire și felicitare al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu adresat tuturor celor care s-au implicat în buna organizare a manifestării, subliniind importanța cultivării memoriei matritice în societatea românească actuală. Apoi, dr. Dragoș Ursu, istoric în cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, a adresat mulțumiri tuturor celor care au dat curs cu entuziasm invitației de a se alătura Simpozionului Național de Martirologie, organizat în Eparhia Alba Iuliei.
Și în acest an, evenimentul a reunit împreună, într-o comuniune academică și memorială deopotrivă, istorici, teologi și cercetători consacrați, preocupați îndeaproape de cercetarea fenomenului martiric din închisorile comuniste și de cultivarea memoriei victimelor regimului comunist. Manifestarea științifică a debutat prin discursul rostit de către părintele conf. univ. dr. Radu Preda (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca), sfinția sa fiind unul dintre participanții fideli ai Simpozionului Național de Martirologie. Părintele Radu Preda a susținut prelegerea cu titlul „Războiul memoriilor. O perspectivă social-teologică”.
În continuare, s-au alăturat sesiunii de comunicări părintele prof. univ. dr. Vasile Stanciu (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca), cu lucrarea „Radu Gyr: poezie și muzică”; părintele drd. Cezar Onesim (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia), cu prelegerea „Dumitru Oniga și «Novissima Tristia»”; părintele dr. Bogdan Avram (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia), cu lucrarea „De la mărturisirea prin muzică la mărturisirea în temniță - părintele și dirijorul Ioan Tatulea”. Sesiunea inaugurală a fost încheiată prin lucrarea „Biserica Ortodoxă Română și comunismul înainte de 23 august 1944”, susținută de către istoricul Adrian-Nicolae Petcu (Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității), de asemenea, un participant fidel al manifestării de față.
Ediția a IX-a a Simpozionului Național de Martirologie a continuat sâmbătă, 18 martie, de la ora 9.00, cu sesiunea a II-a de comunicări, moderată de dr. Dragoș Ursu. Au susținut lucrări următorii participanți: drd. Dan Tudorache, dr. Flori Bălănescu, conf. univ. dr. Emanuela Ilie, prof. dr. Daniela Pănăzan, dr. Cristina Pușcaș, Marina Moldovan, dr. Isabela Aivăncesei, lect. univ. dr. Cristina Vănoagă și dr. Silviu-Constantin Nedelcu. La final, părintele lect. univ. dr. Oliviu Botoi a adresat mulțumiri tuturor participanților, în special celor care au luat parte în premieră la această manifestare. Totodată, părintele consilier a subliniat deschiderea călduroasă pe care Editura Reîntregirea o manifestă față de cercetătorii care prezintă o propunere concretă spre a publica o anumită lucrare inedită în domeniu, respectiv orice contribuție științifică ce surprinde tema vastă a memoriei martirice.
Cea de-a III-a sesiune științifică (ultima) s-a derulat în după-amiaza zilei de sâmbătă, începând cu ora 14.00, fiind moderată de către pr. lect. univ. dr. Oliviu Botoi și dr. Dragoș Ursu. În cadrul acestei secțiuni au susținut prelegeri pr. prof. univ. dr. Jan Nicolae, pr. drd. Grigore Marchiș, pr. dr. Petru Buran, pr. dr. Lucian Greabu, dr. Călin Cira, pr. dr. Cătălin Petrea, pr. Ioan Ghitea, Rosana R. Stoica (USA) și, nu în ultimul rând, dr. Dragoș Ursu. Ambele paneluri din această zi s-au încheiat prin secțiunile de discuții și întrebări pe marginea studiilor susținute, fiind astfel reliefate anumite concluzii ale subiectelor dezbătute. La final, moderatorii sesiunii au adresat alese mulțumiri participanților și urmăritorilor din mediul online, după care au fost prezentate anumite detalii organizatorice privind publicarea articolelor științifice.
Evenimentul va continua duminică, 19 martie, la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud, prin oficierea Dumnezeieștii Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare de către Părintele Arhiepiscop Irineu, alături de un sobor de preoți și diaconi.