Sinaxa monahală a obștii Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” de la Țeț, protopopiatul Sebeș

La data de 23 ianuarie a.c., Părintele Arhiepiscop Irineu a prezidat Sinaxa monahală a viețuitoarelor Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” de la Țeț, protopopiatul Sebeș. Obștea acestui așezământ se află sub oblăduirea maicii starețe Stavrofora Rafaela Purda.

Marți, 23 ianuarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” de la Țeț, protopopiatul Sebeș. Întâistătătorul Eparhiei noastre a prezidat Sinaxa monahală a viețuitoarelor acestui așezământ călugăresc aflat sub oblăduirea maicii starețe Stavrofora Rafaela Purda. În cadrul acestei întruniri, Arhipăstorul nostru le-a adresat monahiilor cuvinte de folos și sfaturi duhovnicești în care a reliefat importanța lucrării virtuților morale. Totodată, au fost dezbătute anumite aspecte administrative care privesc viața din cadrul așezămintelor mănăstirești.

Referindu-se la importanța vieții călugărești și la rolul monahilor pentru spiritualitatea ortodoxă, în una dintre scrierile sale, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu spunea: „Monahii sunt pe pământ «duhuri liturghisitoare» ale lui Dumnezeu. Trăirea lor în mănăstire e o liturghie prelungită a unor suflete sfinte, iniţierea unor îngeri. Dacă vieţuitorii sfintelor aşezăminte monahale sunt împodobiţi cu puritatea inimii, atunci trăiesc, fără îndoială, pe linia voturilor călugăreşti şi, alături de copiii nevinovaţi, ţin un puternic echilibru în ordinea lumii. Gândindu-ne la aceasta, avem o mare admiraţie pentru monahii noştri care, lepădându-se de lume, au drept cetate cerul şi care ating imaterialitatea îngerilor”.

Viața mănăstirească de la Țeț își identifică începutul cu data de 15 august 1952, când monahul Ghenadie Marciu – călugărit la Mănăstirea Brâncoveanu (Sâmbăta de Sus) de către părintele Arsenie Boca – a ajuns aici şi a ridicat prima biserică. Părăsit din motive politice, așezământul a fost reînființat în anul 1990 de către părintele Sofronie Boboia. Noul locaș de cult, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, a fost ridicat între anii 1994-2002, biserica fiind sfințită la data de 26 iulie 2003. Ca și localizare geografică, Mănăstirea de la Țeț se află la o distanţă de 60 km de municipiul Sebeş, fiind situată pe cursul Văii Sebeş – Şugag – Tău – Miraj.

Share