Slujba de binecuvântare a noului Centru de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități din Ocna Mureș

În data de 5 februarie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a oficiat slujba de binecuvântare a Centrului de îngrijire și asistență socială pentru persoane adulte cu dizabilități din orașul Ocna Mureș. La final, Chiriarhul Alba Iuliei a rostit un cuvânt duhovnicesc, după care le-a oferit daruri celor 22 de beneficiari ocrotiți aici.

Luni, 5 februarie 2024, de prăznuirea Sfintelor Mucenițe Agata și Teodula, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Centrul de îngrijire și asistență socială pentru persoane adulte cu dizabilități din orașul Ocna Mureș. Începând cu ora 11.00, Întâistătătorul Eparhiei noastre a oficiat slujba de binecuvântare a noului așezământ social din localitate, înființat la data de 1 decembrie 2023.

Părintele Arhiepiscop Irineu a fost însoțit de părintele Nicolae Ignat, consilier social-misionar în cadrul Eparhiei Alba Iuliei. De asemenea, la acest eveniment au fost prezenți părintele protopop Ioan Bogdan, preoți din orașul Ocna Mureș și împrejurimi, domnul Valentin Frăcea, director al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Alba, și domnul Silviu Vințeler, primarul orașului Ocna Mureș. La finalul slujbei, Ierarhul Alba Iuliei a rostit un cuvânt duhovnicesc. Apoi, Chiriarhul nostru i-a vizitat pe cei 22 de beneficiari ocrotiți aici și le-a oferit daruri.

În cuvântul rostit cu prilejul slujbei de binecuvântare a noului centru social din Ocna Mureș, Arhipăstorul nostru a spus: Credem că acest aşezământ social în care ne aflăm acum va fi mereu vizitat de Hristos despre Care citim în cartea Faptele Apostolilor că «a umblat făcând bine» (Fapte 10, 38). Într-adevăr, cei ce slujesc aici sunt prelungiri vizibile ale Domnului, sunt mâinile Sale întinse spre aceste persoane suferinde care au nevoie de ocrotire și de ajutor. Biserica noastră dreptmăritoare, fiind extensiunea socială a lui Hristos Cel bun și de oameni iubitor, este angajată în lucrarea filantropică. Dragostea față de aproapele ne conferă calitatea de discipoli ai Mântuitorului nostru Care ne poruncește: „Să vă iubiți unul pe altul, așa cum v-am iubit Eu pe voi” (In. 13, 34)”.

Manager al Centrului de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități din Ocna Mureș este domnul Ciprian Orga, asistent social. Sub atenta sa coordonare mai funcționează Așezământul social „Sfântul Mucenic Ciprian” din Ocna Mureș, înființat în anul 2003, și Așezământul social „Sfântul Serafim de Sarov” din Războieni, inaugurat în anul 2011. Ambele centre funcționează în cadrul Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.

Centrul de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități din Ocna Mureș a fost înființat în anul 2023, în cadrul unui parteneriat între Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Alba. Așezământul oferă servicii de cazare, îngrijire, socializare și recreere, precum și consiliere spirituală și psihologică pentru un număr de 22 de beneficiari.

Capacitatea Centrului de îngrijire și asistență este de 40 de locuri. Personalul autorizat care se ocupă de îngrijirea vrâstnicilor este format din medic psihiatru, medic de familie, asistente medicale, psiholog, asistent social și infirmiere. În cadrul Centrului, o activitate deosebită este desfășurată de părintele Traian Duda, preot al parohiei Ocna Mureș II, sfinția sa implicându-se cu multă râvnă și dăruire în bunul mers al activităților zilnice.

Share