Slujba de binecuvântare a noului Cimitir eparhial „Lumina Învierii” din cartierul Bărăbanț, municipiul Alba Iulia

În data de 7 iunie a.c., Părintele Arhiepiscop Irineu a oficiat slujba de binecuvântare a noului Cimitir eparhial „Lumina Învierii” din cartierul Bărăbanț, municipiul Alba Iulia. Ceremonia a fost oficiată în prezența a numeroși preoți de pe raza protopopiatului Alba Iulia și a reprezentanților autorităților județene și locale.

Vineri, 7 iunie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent în cartierul Bărăbanț al municipiului Alba Iulia. Începând cu ora 11.00, Ierarhul nostru, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat slujba de binecuvântare a noului Cimitir eparhial „Lumina Învierii”, inaugurat în această zi. La finalul ceremoniei, Întâistătătorul Eparhiei noastre, inițiatorul proiectului de înființare a noului cimitir, a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat însemnătatea teologică și eshatologică a noului spațiu destinat celor adormiți.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Chiriarhul nostru a spus: „Mormântul nu înseamnă sfârşitul omului, nu înseamnă o groapă întunecoasă în care suntem aruncaţi şi nu ne mai găseşte nimeni niciodată. Prin Învierea lui Hristos, moartea a fost învinsă pentru totdeauna, devenind preludiul învierii noastre, un paşte eliberator. La capătul istoriei, va sosi pentru toţi definitiva deşteptare sau trezire din somnul morţii. Când trâmbiţa va suna şi cei decedaţi vor învia, toate mormintele vor rămâne goale, întocmai ca Mormântul lui Hristos din Ierusalim. De aceea, locul în care sunt îngropaţi morţii se cheamă cimitir, de la grecescul «kimitirion», care înseamnă dormitor. Astfel de cimitir sau dormitor am inaugurat şi am binecuvântat astăzi, având convingerea că acesta va fi de mare însemnătate pentru creştinii din oraşul nostru”.

Slujba de binecuvântare a fost oficiată în prezența a numeroși preoți de pe raza protopopiatului Alba Iulia. De asemenea, la eveniment au luat parte oficialități județene și reprezentanți ai administrației locale. Cu acest prilej, au luat cuvântul domnul Nicolae Albu, prefectul județului Alba, și domnul Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia, care au subliniat necesitatea stringentă a noului cimitir, precum și detaliile proiectelor care vizează realizarea accesului către noul spațiu destinat celor adormiți.

Cimitirul eparhial „Lumina Învierii” a fost înființat de către Arhiepiscopia Alba Iuliei, în contextul acut al nevoii locurilor pentru înmormântare. Având în vedere faptul că cimitirele din Alba Iulia se apropie de atingerea capacității maxime, neputând întotdeauna să asigure locuri de veci pentru cei care pleacă dintre noi, Eparhia Alba Iuliei a venit în întâmpinarea nevoilor comunității albaiuliene, spre a fi alături de familiile îndoliate, achiziționând un teren în cartierul Bărăbanț, în anul 2020.

Noul cimitir se întinde pe o suprafață de 5 hectare, având o capacitate de aproximativ 7.000 de locuri de veci pentru înmormântarea credincioșilor. Cimitirul va dispune de capelă, spații administrative și spații destinate serviciilor funerare pentru înmormântarea credincioșilor, fiind organizat după un plan de sistematizare modern cu parcele și locuri pentru morminte bine delimitate, alei și căi de acces. În noul cimitir vor putea și înmormântați credincioși ortodocși, dar și creștini de alte confesiuni.

Share