Slujba de binecuvântare a primei școli românești din Târgu-Mureș

În data de 1 noiembrie 2021, Părintele Arhiepiscop Irineu a oficiat slujba de binecuvântare a primei școli românești din municipiul Târgu-Mureș, în urma lucrărilor de restaurare și renovare efectuate.

Luni, 1 noiembrie a.c., când Biserica noastră face pomenirea Sfinților doctori fără de arginți Cosma și Damian, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei,a fost prezent în parohia Târgu-Mureș I. Cu acest prilej, începând cu ora 17.00, Ierarhul nostru a oficiat slujba de binecuvântare a primei şcoli româneşti din municipiu, în urma lucrărilor de restaurare și renovare efectuate. De acum, clădirea vechii școli va deservi drept școala parohială, aflată sub atenta coordonare a părintelui paroh Claudiu Nicoară. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către protopsalții arhid. Mihail Bucă și arhid. Vlad Roșu din București, dimpreună cu Grupul psaltic „Anastasios”, format din medici și studenți ai Universității de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș.

Prima școală românească din municipiul Târgu-Mureș a funcționat între anii 1765-1907, informațiile referitoare la construcția acesteia fiind extrem de puține. Se pare că Ordinul Guvernului din 24 aprilie 1768 este primul document care menționează existența acestei clădiri modeste, în care copiii învățau să scrie cele dintâi cuvinte în limba română. Este cunoscut faptul că Gheorghe Maior, tatăl celebrului cărturar Petru Maior, a fost unul dintre profesorii ce au activat în această școală. Începând cu anul 1912, clădirea a fost transformată în casă de locuit pentru cântăreții bisericii și, apoi, pentru oamenii de serviciu.

Perioada cuprinsă între anii 1988-1990 este semnificativă pentru istoria acestui edificiu, întrucât au loc reparații capitale, clădirea veche fiind practic reconstruită; se păstrează doar dimensiunile originale și unele elemente arhitecturale. Între anii 1994-2001, clădirea școlii este întrebuințată drept sediu pentru Liga Tinerilor Creștini Ortodocși Români din Târgu-Mureș, după care rămâne neutilizată.

În urma lucrărilor de restaurare și renovare efectuate recent, clădirea va deservi nevoile școlii parohiale, ce este frecventată de aproximativ 20 de copii din parohie, organizați pe două grupe de studiu: grupa mică, cuprinzând copii cu vârste între 3 și 5 ani, și grupa mare, rezervată școlarilor cu vârsta până la 12 ani. Programul școlii parohiale va fi adaptat nevoilor elevilor, cursurile desfășurându-se, în prezent, în duminici și sărbători.

Share