Slujbă de pomenire oficiată de Părintele Arhiepiscop Irineu la Mănăstirea Țigănești

Sâmbătă, 28 octombrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a poposit la Mănăstirea Țigănești din Arhiepiscopia Bucureștilor. Aflat la întoarcerea înspre Alba Iulia de la București, ca urmare a participării la ședința de lucru a Sfântului Sinod și la hramul de toamnă al Catedralei Patriarhale, Ierarhul nostru a vizitat acest așezământ monahal situat în partea nordică a județului Ilfov. Vatra călugărească de aici se află sub oblăduirea maicii starețe Stavrofora Eufimia Popa.

Cu acest prilej, Întâistătătorul Eparhiei noastre a oficiat, începând cu ora 12.00, o slujbă de pomenire la mormântul protosinghelului Tit Moldovan, fost duhovnic al Mănăstirii și ctitor al bisericii ortodoxe din parohia Asînip (jud. Alba). Vrednicul de pomenire părintele Tit Moldovan a fost, pentru o vreme, duhovnic al Arhipăstorului Alba Iuliei în timpul viețuirii sale la Mănăstirea Sinaia (jud. Prahova). În continuare, Chiriarhul nostru a săvârșit o slujbă de pomenire și la mormântul monahiei Varvara Cosma, o maică duhovnicească cu chip frumos, al cărui profil biografic va fi inclus într-o nouă carte a Înaltpreasfinției Sale, ce va fi publicată la începutul anului viitor.

Cel mai vechi document identificat cu privire la Mănăstirea Ţigăneşti datează din 1 august 1776, de pe vremea primei domnii a lui Alexandru Ipsilanti. Este vorba de un act de vânzare a lui Paraschiv Căplescu, prin care moşia Ţigăneşti (districtul Ilfov) este dată spre vânzare „sfinţiei sale, părintele Hrisant egumenul”. Acest act care oferea loc de mănăstire unui egumen atestă faptul că la acea dată exista deja aici o aşezare monahală, cel mai probabil un schit, locul fiind atunci propriu vieţuirii sihăstreşti. Din primăvara anului 2008, conducerea mănăstirii i-a fost încredinţată maicii Eufimia Popa. În perioada anilor 2008-2018, au fost executate numeroase lucrări de reabilitare și înfrumusețare a locașului de închinare.

Share